АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова кори великих півкуль

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Біла речовина півкуль головного мозку.
  4. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  5. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  6. Будова автономної нервової системи.
  7. Будова гіпоталамуса.
  8. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  9. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.
  10. Будова голівки зрілого плода

Півкулі великого мозку складаються з кори, підкоркових гангліїв і маси нервових волокон. Всередині кожної півкулі є мозковий шлуночок. У дорослої людини маса великого мозку становить близько 80% маси головного мозку. Права і ліва півкулі розділені глибокою борозною. В глибині цієї борозни міститься мозолисте тіло утворене нервовими волокнами. Воно з’єднує праву і ліву півкулі.

Кора великого мозку складається із сірої речовини, тобто нервових клітин і клітин нейроглії. Вона покриває всю поверхню півкуль шаром завтовшки від 1,5 до 3,0 мм. Загальна поверхня кори півкуль у дорослої людини 1700–2000см 2. В корі нараховується від 12 до 18 млрд. нейронів. Загальна поверхня кори великого мозку збільшується за рахунок численних борозен, які ділять всю поверхню півкулі на опуклі закрутки і частки.

Три головні борозни – центральна, бокова і тім’яно-потилична-ділять кожну півкулю на чотири частки: лобову, тім’яну, потиличну і скроневу. Кожна частка півкулі великого мозку ділиться борознами на ряд закруток

Нервові клітини і волокна, які утворюють кору великого мозку, розташовані в сім шарів. У різних шарах кори нервові клітини відрізняються за формою, розмірами, характером розташування.

Шар I – молекулярний, має мало нервових клітин. До того ж вони дрібні. Основну масу шару складають нервові волокна.

Шар II – зовнішній зернистий, складається з дрібних нервових клітин, схожих на зернини, і клітин у вигляді дрібних пірамід.

Шар III – пірамідний, утворений середніми і великими пірамідальними клітинами. Він товстіший за два перших шари.

Шар IV – внутрішній зернистий, складається, як і II шар, із дрібних зернистих клітин різної форми. Деякі області кори (наприклад, моторна) цього шару можуть і не мати.

Шар V – гангліозний, складається з великих пірамідальних клітин. У руховій області кори пірамідні клітини досягають найбільшої величини.

Шар VI – поліморфний, належить до білої речовини мозку і містить клітини трикутної і веретеноподібної форми.

У деяких областях кори розрізняють і VII шар із веретеноподібних нейронів. Він значно бідніший на клітини і багатий на волокна.

Між нервовими клітинами всіх шарів кори в процесі їхньої діяльності виникають як постійні, так і тимчасові зв’язки.

Ядерна зона рухового аналізатора, куди надходять збудження від рецепторів суглобів, скелетних м’язів і сухожиль, розташовано в передньоцентральній і задньоцентральній областях кори. Зона шкірного аналізатора, зв’язаного з температурною, больовою і тактильною чутливістю, займає задньоцентральну область (позаду центральної борозни). Найбільшу площу займає кіркове представництво рецепторів кисті руки, голосового аналізатора і обличчя; найменшу – тулуба,стегна і гомілки. Ядерна зона зорового аналізатора розташована в потиличній зоні. В скроневій зоні розташована кіркова частина слухового аналізатора, а поблизу від бокової борозни-ядерна зона смакового аналізатора.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1228 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)