АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функціональні особливості нервових клітин

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  4. Будова і життєві функції клітини
  5. Будова і життєві функції клітини
  6. Будова клітини
  7. Будова клітини людини.1
  8. Будова нервової клітини.
  9. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.
  10. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода

Нервова тканина становить основу органів нервової системи і побудована з функціональних нервових клітин — нейронів (невронів) та допоміжних клітин нейроглії. В організмі ця тканина виконує функції сприйняття подразнень і проведення збудження.

Нейрон має тіло з ядром і спеціальними органелами в цитоплазмі — нейрофібрилами. Від тіла відходять відростки: короткі — дендрити, або рецепторні (чутливі), по яких проходять нервові імпульси до тіла нейрона, і один довгий відросток — аксон (нейрит), по якому імпульси передаються від нейрона до робочих органів.

За рахунок відростків нейрона формуються нервові волокна, а з них нерви. Розрізняють м'якушеві (мієлінові) і безм'якушеві (безмієлінові) нервові волокна. Нейрони та їх волокна за функцією бувають: чутливі (аферентні, доцентрові), які сприймають подразнення і передають збудження від рецепторів до головного та спинного мозку; рухові (еферентні, відцентрові), що посилають імпульси до робочих органів (м'язів, залоз тощо); вставні, які зв'язують один нейрон з іншим.

Контактування нейронів між собою забезпечується з допомогою синапсів. Усі ці нейрони разом утворюють рефлекторну дугу. З тіл нейронів складається сіра мозкова речовина головного і спинного мозку та спинномозкові ганглії, з нервових волокон — біла мозкова речовина головного і спинного мозку та нерви, які відходять від цих органів.

Нейроглія заповнює проміжки між тілами нейронів та їх відростками і поділяється на макроглію та мікроглію. До макроглії належать клітини зірчастої форми — астроцити, олігодендроцити й клітини епендими, які виконують опорну, трофічну та секреторну функції. Мікроглія також складається з клітин зірчастої форми, досить рухомих. Вони виконують захисну функцію (фагоцитоз).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 546 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)