АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біла речовина півкуль головного мозку.

Прочитайте:
  1. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  2. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  3. Анатомія головного мозку
  4. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  5. АРХИТЕКТОНИКА КОРЫ БОЛЬШИХ ПОЛУШАРИЙ ГОЛОВНОГО МОЗГА
  6. Атеросклероз сосудов головного мозга
  7. Атеросклероз сосудов головного мозга
  8. Б. Гражданское право и его аналогии (кроме уголовного права).
  9. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.

Разом з розвитком кори розвивається складна система волокон, що з’єднують півкулі між собою та різними відділами мозку. Вони утворюють білу речовину, яка становить головну масу півкуль. Біла речовина розташована під корою великих півкуль, утворюючи вище мозолистого тіла суцільну масу. Нижче біла речовина знаходиться у вигляді прошарків, або капсул, між скупченнями сірої (підкірковими вузлами). Найбільшою серед них є внутрішня капсула.

За місцем розміщення і функціональними особливостями в складі білої речовини розрізняють асоціативні, комісуральні і проекційні волокна.

Асоціативні волокна з’єднують між собою і забезпечують функціональний взаємозв’язок окремих ділянок кори однієї пікулі. Їх розрізняють довгі і короткі. За межі однієї пікулі вони не виходять.

Комісуральні волокна з’єднують між собою симетричні ділянки обох півкуль. Вони ідуть від однієї півкулі до другої і утворюють мозолисте тіло, передню і задню спайки головного мозку.

Проекційні волокна виходять за межі півкуль в складі проекційних шляхів. По них здійснюються двосторонні зв’язки кори з розташованими нижче відділами центральної нервової системи аж до спинного мозку. Одні з них — чутливі, що проводять імпульси доцентрово від спинного мозку і стовбура до кори півкуль. Інші — рухові, які проводять імпульси, що виникли в корі, до центрів стовбура, спинного мозку.

У зв’язку з тим, що більшість проекційних провідних шляхів центральної нервової системи утворюють перехрестя, так що кожна з півкуль має зв’язок з протилежною половиною тіла. Ліва півкуля головного мозку контролює діяльність правої половини тіла, а права півкуля — лівої половини.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 682 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)