АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мозочок: кора.

Прочитайте:
  1. Лімбічна кора. Будова білої речовини півкуль, Мозолисте тіло, склепіння. Бічні шлуночки. Базальні ядра півікуль. Внутрішня капсула.

Кора мозочка володіє великою поверхнею – в розправленому стані її площа складає 17×20 см. У корі мозочка розрізняють три шари. Верхній шар називається молекулярним, так як на свіжих зрізах він поцяткований дрібними крапками. В ньому розташовані три типи нейронів – корзінчатие клітини, зірчасті клітини і клітини Лугар. Напрямок аксонів клітин Лугар невідомо, аксони корзинчатим клітин закінчуються на тілі, а зірчастих – на дендритах клітин Пуркін’є.

Середній шар утворений клітинами Пуркіньє, число яких у людини становить 15 млн. Це великі нейрони, їх дендрити широко гілкуються в молекулярному шарі. Аксони клітин Пуркін’є спускаються до ядер мозочка, і невелика їх кількість закінчується на вестибулярних ядрах. Це єдині аксони, які виходять з мозочка.

Нижній шар кори мозочка називається гранулярних, так як на зрізах має зернистий вигляд. Цей шар складають дрібні клітини-зерна (близько 1 000-10 000 млн), аксони яких йдуть в молекулярний шар. Там аксони Т-образно діляться, посилаючи в кожному напрямку вздовж поверхні кори гілку (паралельне волокно) довжиною 1 -2 мм. Ці гілки проходять через області розгалуження дендритів інших типів нейронів мозочка і утворюють на них синапси. У зернистому шарі розташовані також більш великі клітини Гольджі, дендрити яких поширюються на відносно далекі відстані в молекулярному шарі, а аксони ідуть до клітин-зерен.

У кору мозочка входять два типи рухових волокон. Лазячі (ліановідние) волокна проходять через зернистий шар і закінчуються в молекулярному шарі на дендритах клітин Пуркін’є. Відростки ліановідних волокон обплітають дендрити цих клітин подібно гілкам плюща. До кожній клітині Пуркіньє підходить тільки одне волокно, тоді як кожне ліановідних волокно іннервує 10 – 15 нейронів Пуркіньє. Всі інші аферентні шляхи мозочка представлені набагато більш численними (близько 50 млн) моховитими волокнами, що закінчуються на клітинах – зернах. Кожне моховиті волокно віддає безліч колатералей, завдяки чому одне таке волокно іннервує безліч клітин кори мозочка. Разом з тим до кожної клітини кори підходять численні паралельні волокна від клітин-зерен, і тому через ці нейрони на будь-якій клітині кори мозочка конвергируют сотні моховитих волокон.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 441 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)