АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна будова кінцевого мозку.

Прочитайте:
  1. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  2. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  3. А2 Загальна частина
  4. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  5. Анатомічна будова кістки
  6. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  7. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  8. Біла речовина півкуль головного мозку.
  9. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  10. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi

Кінцевий мозок (telencephalon), або великий мозок, досягає у людини найвищого розвитку, привалюючи за розмірами і за функціональним значенням над іншими частинами і відділами нервової системи, справедливо вважається найскладнішим і найдивовижнішим творінням природи. Кінцевий мозок в еволюції головного мозку хребетних виник останнім. Великий мозок не підмінив функцію якоїсь із частини мозку. Він розвинувся як принципово нове утворення, що взяло під контроль діяльність всіх нервових структур, що виникли раніше. Кінцевий мозок став основою для більш складних форм поведінки і кращого пристосування організму до постійно мінливих умов зовнішнього середовища.

На ранніх етапах еволюції хребетних тварин кінцевий мозок був головним чином пов’язаний з нюховою функцією. У подальшому розвитку великого мозку, структури з нюховою функцією відставали в розвитку, поступово зміщувались вниз та до середини і у багатьох вищих ссавців (вищі примати, включаючи людину) в значній мірі редукувались (стара кора).

До складу кінцевого мозку входять дві великі півкулі і товста горизонтальна пластинка-мозолисте тіло, що з’єднує їх. Залишком порожнини кінцевого мозкового пухиря є бічні шлуночки. Великі півкулі відокремлюються одна від одної поздовжньою серединною щілиною, в глибині якої розміщене мозолисте тіло. Від мозочка вони відокремлені поперечною щілиною. До складу кожної півкулі входять: кора, вузли основи і нюховий мозок.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 767 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)