АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

На малюнках головного мозку людини розгляньте основні борозни і закрутки півкуль великого мозку.

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - великого поперекового м’язу.
  4. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  5. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  6. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  8. V. Основні етапи заняття
  9. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  10. Анатомія головного мозку

1) центральну борозну (борозна Роланда) — проходить ззаду від середини півкулі з медіальної (присередньої) поверхні великого мозку згори вниз і ззаду наперед; 2) бічну (латеральну) борозну (щілина Сільвія) — тягнеться по верхньобічній поверхні, починаючись від нижньої поверхні мозку і йдучи вгору і назад; 3) тім'янопотиличну борозну — піднімається вертикально по медіальній (присередній) поверхні

За допомогою трьох борозен уся поверхня півкуль розділена на такі частки:

1) лобову (частина півкуль перед центральною борозною); 2) тім'яну (розташована за центральною борозною); 3) потиличну частку (міститься позаду тім'янопотиличної і нижче від бічної борозни); 4) скроневу (розташована нижче від бічної борозни); 5) острівець (його на поверхні півкулі не видно, щоб його розглянути, потрібно розсунути бічну борозну і на дні її видно невелике підвищення пірамідальної форми, на якому є борозни і звивини); 6) обідкова частка.

Тепер знайдіть найважливіші і постійні звивини півкуль великого мозку. Для цього потрібно на лобовій частці знайти три борозни:

1) передцентральну (тягнеться паралельно центральній борозні); 2) верхню лобову; 3) нижню лобову; дві останні борозни відходять у поздовжньому напрямку від передцентральної борозни.

Між борознами розташовані чотири закрутки:

1) передцентральна; 2) верхня лобова; 3) середня лобова; 4) нижня лобова.

На тім'яній частці знайдіть дві борозни:

1) зацентральну (проходить паралельно і позаду центральної борозни); 2) внутрішньотім'яну (проходить у передньо-задньому напрямку, поділяє тім'яну частку на верхню і нижню тім'яні часточки).

Знайдіть закрутки тім'яної частки:

1) зацентральну; 2) надкрайову; 3) кутову; дві останні належать до нижньої тім'яної часточки.

Знайдіть закрутки вискової частки:

1) верхню вискову; 2) середню вискову; 3) нижню вискову.

Борозни і закрутки потиличної частки непостійні. Основна борозна потиличної частки — острогова (шпорна) борозна. Основна закрутка — клин (розташована між остроговою і тім'янопотиличною борозною).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 609 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)