АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Структура моста та IV шлуночка

Прочитайте:
  1. E. - Притискаються до стінок шлуночка.
  2. E. У дорсальній частині моста
  3. J. У дорсальній частині моста
  4. O. У дорсальній частині моста
  5. Антигемостатики
  6. Антигенная структура
  7. Антигенная структура
  8. Антигенная структура
  9. Антигенная структура
  10. Антигенная структура

Міст має вигляд поперечно розташованого валика білого кольору, який зверху межує із середнім мозком, знизу — з довгастим, а по боках переходить у середні ніжки мозочка, які занурюються в його товщу.

Задня поверхня мозкового мосту бере участь в утворенні дна IV шлуночка. Міст має довжину 25—ЗО мм. По серединній лінії передньо-нижньої поверхні мосту проходить основна борозна, де лежить базилярна (основна) артерія.

На поперечному зрізі мосту видно, що він складається із передньої, або вентральної, частини і меншої, дорзальної, або покришки. Межею між ними є товстий пучок волокон, які йдуть поперечно і належать до провідних шляхів слухового аналізатора — трапецієподібне тіло, у ділянці останнього знаходяться його переднє та заднє ядра.

Передня і задня частина мосту утворені сірою і білою речовинами, однак у передній частині переважає біла речовина, яка складається із поздовжніх і поперечних волокон, серед яких містяться власні ядра мосту. У покришці мосту знаходиться біла речовина, яка представлена пучками волокон, але їх значно менше, ніж у передній частині, і сіра речовина у вигляді скупчення — ядер. До ядер покришки відносять ядра ретикулярної формації, V—VII черепних нервів, верхніх олив.

IV шлуночок є похідним заднього мозкового пухиря. У зв'язку з цим його порожнина з'єднується з центральним каналом спинного мозку і водопроводом середнього мозку. Нижня стінка — ромбоподібна ямка (назва походить від форми) є дном IV шлуночка, вона утворена задньою частиною мосту і довгастого мозку та обмежена верхніми і нижніми ніжками мозочка. На ромбоподібну ямку проектуються ядра V—XII пар черепних нервів. Медіально проектуються рухові ядра, латерально — чутливі, між ними — вегетативні. Верхня стінка, або покрівля, утворена двома пластинками, які мають назву верхнього та нижнього мозкових парусів. Нижній мозковий парус вистелений листком судинної оболонки головного мозку, судини якої утворюють судинне сплетення IV шлуночка. Вважають, що судинне сплетення продукує спинномозкову рідину.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 409 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)