АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика екстра-пірамідних рухових шляхів

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А. Відновити прохідність дихальних шляхів.
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. Анатомія провідних шляхів
  10. Анатомія та функції сечовивідних шляхів

Екстра-пірамідні шляхи у ссавців і людини є морфологічною основою, за якою проводяться безумовні рефлекси, що регулюють тонус скелетних м'язів і здійснюють їх мимовільну автоматичну іннервацію. При поразці цих шляхів виникають різного роду гіперкінези, акінезії.

Екстра-пірамідні провідні шляхи є філогенетично більш старими, ніж пірамідні. Вони мають безліч зв'язків з клітинами і ядрами стовбура мозку і з корою великого мозку, яка контролює і управляє екстрапірамідної системою. У зв'язку з цим загальним початком екстра-пірамідних шляхів можна вважати кору півкуль великого мозку, а місцем, де вони закінчуються, - ядра мозкового стовбура і передніх рогів спинного мозку. Вплив кори півкуль великого мозку здійснюється через ряд утворень: мозочок, червоні ядра, ретикулярну формацію, пов'язану з таламусом і смугастим тілом через вестибулярні ядра.

Екстра-пірамідні шляхи поділяють на три частини: коркові, стріопалідарні і трункоспінальні шляхи.

Коркові екстра-пірамідні шляхи складаються з нервових волокон, що йдуть від клітин кіркових рухових центрів до утворень екстрапірамідної системи. Тут можна виділити наступні шляхи: кірково-таламічні, кірково-гіпоталамічні, кірково-мостові, кірково-червоноядерні і кірково-покришечні.

Стріопалідарні шляхи представлені нейритів клітин, залягають в підкоркових базальних ядрах (у смугастому тілі - у хвостатому ядрі, блідій кулі, шкаралупі); ці шляхи йдуть до ядер таламуса, гіпоталамуса, червоного ядра, чорної речовини. Анатомічно зазначені нейрити утворюють три основних еферентних пучка: чечевицеподібна петля, чечевицеподібний пучок і субталамічний пучок.

Трункоспінальні шляхи утворюються нервовими провідниками, що йдуть від ядер середнього, проміжного і довгастого мозку до рухових ядер спинного мозку і черепних нервів, у складі наступних анатомічно відокремлених рухових шляхів.

Однією з функцій червоного ядра є підтримання м'язового тонусу, необхідного для мимовільного утримання тіла в рівновазі. Від червоного ядра нервові імпульси спрямовуються в рухові ядра передніх рогів спинного мозку (червоноядерно-спинальний шлях).

У здійсненні координації рухів людини при порушенні рівноваги важливу роль відіграє преддверно-спинномозковий шлях, який лежить між переднім і бічним канатиками і з'єднує вестибулярні ядра ромбовидної ямки з передніми рогами спинного мозку.

Покришечно-спинномозковій шлях починається від ядер покришки четверохолмія і закінчується у клітин передніх рогів шийних сегментів, встановлює зв'язки екстрапірамідної системи, а також підкіркових центрів зору і слуху з шийною мускулатурою; таким чином він пов'язаний зі слуховими і зоровими сприйняттями.

Оливо-спинномозковий шлях присутній в шийних сегментах спинного мозку; починається від нейронів оливи і закінчується на клітинах передніх рогів.

Спинно-ретикулярний шлях йде від ретикулярної формації стовбура головного мозку до мотонейронів спинного мозку, здійснює великий вплив на функції спинного мозку.

Задній подовжній пучок починається від ядра Даркшевича і закінчується посегментно у мотонейронів спинного мозку. Має зв'язки з усіма ядрами окорухових нервів і вестибулярного нерва. Забезпечує одночасність повороту очних яблук і голови, подружні рухи очних яблук. Цей пучок називають також пучком Шютц.

Медіальний подовжній пучок лежить в передньому канатику і складається як з тих, які сходять, й молодих волокон; бере початок і закінчується на ядрах стовбура мозку і на клітинах передніх рогів; іннервує м'язи шиї.

Всі ці провідні шляхи функціонально об'єднують організм в єдине ціле і забезпечують узгодженість його дій.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 480 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)