АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова таламічної області

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  4. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  5. Будова автономної нервової системи.
  6. Будова гіпоталамуса.
  7. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  8. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.
  9. Будова голівки зрілого плода
  10. Будова довгастого мозку

Таламус, або зоровий бугор, являє собою парне освіту яйцевидної форми об'ємом близько 3,3 см 3, що складається в основному із сірої речовини (скупчення численних ядер). Таламус утворюються за рахунок потовщення бічних стінок проміжного мозку. Спереду загострена частина таламуса утворює передній горбок, в якому розташовуються проміжні центри сенсорних (аферентних) шляхів, що йдуть від стовбура мозку в кору великих півкуль. Задня, розширена і заокруглена частина таламуса - подушка - містить підкорковий зоровий центр.

Передня (нижня) поверхня таламуса зрощена з гіпоталамусом, через неї з каудальної сторони (тобто що знаходиться ближче до нижньої частини тіла) в проміжний мозок входять провідні шляхи з ніжок мозку.

Латеральна (тобто бічна) поверхня таламуса межує з внутрішньої капсулою - шаром білої речовини півкуль головного мозку, що складається з проекційних волокон, що з'єднують кору півкуль з нижчого рівня мозковими структурами.

У кожній з цих частин таламуса знаходиться декілька груп таламічних ядер. Всього в таламусі міститься від 40 до 150 спеціалізованих ядер. Ядра таламуса ділять на сенсорні (специфічні і неспецифічні), моторні та асоціативні. Розглянемо основні групи ядер таламуса:

- Передня група таламічних ядер і пов'язані з нею структури є важливим компонентом лімбічної системи мозку, що управляє психоемоційним поведінкою.

- Медіодорсальне ядро ​​бере участь у реалізації вищих психічних процесів. Його руйнація призводить до зниження занепокоєння, тривожності, напруженості, агресивності, усунення нав'язливих думок.

- Ядра середньої лінії грають важливу роль у процесах пробудження і активації кори великих півкуль, а також у забезпеченні процесів пам'яті.

- Ядра дорсолатеральної групи відносно мало вивчені. Відомо, що вони причетні до системи сприйняття болю.

- Ядерні центри подушки таламуса причетні до комплексного аналізу різних сенсорних подразників. Вони відіграють значну роль у перцептивної (пов'язаної зі сприйняттям) та когнітивної (пізнавальної, розумової) діяльності мозку, а також у процесах пам'яті - збереження і відтворення інформації.

Таким чином, основними функціями таламуса є:

- переробка сенсорної інформації від рецепторів і підкіркових перемикаючих центрів з наступною передачею її корі;

- участь у регуляції рухів;

- забезпечення зв'язку й інтеграції різних відділів мозку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)