АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  4. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  5. Будова автономної нервової системи.
  6. Будова гіпоталамуса.
  7. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  8. Будова голівки зрілого плода
  9. Будова довгастого мозку

Їжа з порожнини рота потрапляє у глотку. Крім того, через глотку проходить повітря з порожнини но­са в гортань і навпаки. Розміщена глотка спереду тіл шийних хреб­ців, а на рівні VI шийного хребця переходить у стравохід.

Глотка має верхню, задню, передню та бічні (праву і ліву) стін­ки.

Верхню стінку глотки називають ще склепінням глотки. Вона щільно з'єднана з основою черепа за допомогою добре вираженої фасції.

Задня стінка глотки відокремлюється від шийних хребців передхребтовою фасціальною пластинкою та жировою тканиною.

До бічних стінок глотки, які визначаються лише у верхній частині глотки, прилягають великі кровоносні судини та нерви.

На перед­ній стінці глотки є отвори, крізь які порожнина глотки сполуча­ється з порожниною носа (хоани), рота (перешийок зіва) та горта­ні (вхід у гортань).Порожнину глотки умовно поділяють на носову, ротову та гортанну частини.

Носова частина глотки за допомогою хоан сполучається з по­рожниною носа. З боків у носову частину глотки відкриваються та­кож глоткові отвори слухових (Євстахієвих) труб, крізь які порожнина глотки з'єднується з барабанною порожниною середнього вуха. Це потрібно для вирівнювання тиску між зовнішнім середовищем та порожниною середнього вуха.

Ротова частина глотки розміщується від піднебінної завіски до входу в гортань. Крізь зів вона сполучається з порожниною рота. При ковтанні м'яке піднебіння набуває горизонтального положен­ня, і їжа не потрапляє в носову частину глотки.

Гортанна частина глотки розташована позаду гортані і про­стягається до нижнього краю перснеподібного хряща, де переходить у стравохід. Крізь отвір, обмежений над­гортанником та черпакувато-надгортанними складками, глотка сполучається з гортанню. На бічній стінці гортанної частини глот­ки розміщені значні заглиблення — грушоподібні закутки, в яких можуть затримуватися шкаралупки зерняток, горошинки, риб'ячі кістки тощо.

Стінка глотки складається з трьох оболонок.

Зовнішня оболон­ка побудована із сполучної тканини.

Найскладнішою за будовою та функцією є м'язова оболонка глотки, що складається з п'яти м'я­зів та сполучнотканинних утворів — швів. До м'язів, що піднімають глотку, відносять шилоглотковий та трубно-глотковий м'язи.

Шилоглотковий м'яз формою нагадує віяло. Починається від шилоподібного відростка скроневої кістки. Переважна більшість його волокон вплітається між волокнами верх­нього та середнього м'язів — стискачів глотки, а менша — прикріплюється до верхнього краю щитоподібного хряща. Функція: під­німає глотку.

Трубно-глотковий м'яз почина­ється разом з піднебінно-глотковим м'язом у нижньому відділі глот­ки і прикріплюється до нижнього краю внутрішньої пластинки хря­ща слухової труби. Функція: піднімає разом з піднебінно-глотко­вим м'язом нижню частину глотки.

До складу м'язів, що стискують глотку, входять верхній, серед­ній та нижній м'язи — стискачі глотки.

Верхній м'яз — стискач глотки починається від присередньої пластинки крилоподібного відростка, крилонижньощелепного шва, нижньої щелепи та поперечного м'яза язика. Пучки м'яза йдуть дугоподібно назад та присередньо, по серединній лінії тіла з'єднуються з пучком протилежного м'яза і утворюють шов глотки. У верхньому м'язі —стискачі глот­ки розрізняють крилоглоткову, щічно-глоткову, щелепно-глотко­ву та язикоглоткову частини. Функція: звужує порожнину глотки.

Середній м'яз — стискач глотки починається від великого рогу під'язикової кістки та шилопід'язикової зв'язки. Пучки м'яза йдуть угору, частково по­кривають нижню частину верхнього стискача глотки і закінчуються у шві глотки. Цей м'яз також поділяють на частини: щелепно-глоткову та ротоглоткову. Функція: звужує порожнину глотки.

Нижній м'яз — стискач глотки починається від зовнішньої поверхні щитоподібного хря­ща гортані та від бічної поверхні перснеподібного хряща гортані. Верхні пучки м'яза лежать поверх нижньої частини середнього стискача глотки. Як і вищезгадані м'язи, його поділяють на щито-глоткову та перснеглоткову частини. Волокна м'яза прикріплю­ються до шва глотки. Функція: звужує порожнину глотки.

 

Порожнина глотки сполучається:

1) з порожниною носа через хоани,

2) з барабанною порожниною (середнє вухо) через отвори слухових (євстахієвих) труб, які знаходяться на бічній стінці глотки;

3) з порожниною рота через зів;

4) з гортанню через вхід у гортань;

5) із стравоходом (глотка безпосередньо продовжується у стравохід).

Під м'язовою оболонкою глотки лежить підслизовий шар, в тов­щі якого знаходяться глоткові залози та скупчення лімфатичних вузликів, що утворюють носоглотковий і трубні мигдалики (функ­ція цих утворів подібна до функції піднебінних мигдаликів).

Слизова оболонка глотки є продовженням слизової оболонки по­рожнини носа та рота, тому в носовій частині глотки вона вкрита псевдобагатошаровим війчастим епітелієм, а в ротовій та гортанній частинах — багатошаровим плоским епітелієм.

Глотка виконує кілька важливих функцій. Так, в її ротовій ча­стині перехрещуються дихальний та травний шляхи. З порожнини носа повітря проходить через хоани в гортань. При цьому м'яке під­небіння опускається, а надгортанник піднімається. Коли їжа, зав­дяки скороченню м'язів порожнини рота, потрапляє на корінь язи­ка, м'яке піднебіння піднімається і повністю закриває знизу вхід у носову частину глотки. Харчова грудка проштовхується в глот­ку, а надгортанник закриває вхід до гортані. М'язи глотки послі­довно скорочуються і проштовхують їжу у стравохід.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1343 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)