АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізм жовчевиведення і вплив їжі на характер жовчі, що виділяється.

Прочитайте:
  1. I. ХАРАКТЕР И ЗНАЧЕНИЕ ИГРЫ КАК ЯВЛЕНИЯ КУЛЬТУРЫ
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. II. Характер поражения сосудов
  4. III. ПСИХОЛОГIЧНI ОСОБЛИВОСТI ПОВЕДIНКИ ОСОБИ (темперамент, характер).
  5. III. Характеристика на интерна
  6. IX. Характеристика основных классов АМП
  7. VII. Что характерно для окситоцина?
  8. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  9. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  10. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).

Рух жовчі в жовчевивідному апараті зумовлений різницею тиску в його частинахі дванадцятипалій кишці, а також станом сфінктерів і позапечінкових жовчевих шляхів.

Виділяють три сфінктери:

- - сфінктер Мірицці – в місці злиття міхурової і загальної жовчевої протоки;

- - сфінктер Люткенса – в шийці жовчевого міхура;

- - сфінктер Одді – в кінцевому відділі загальної жовчевої протоки.

Потрапляння жовчі з жовчного міхура в дванадцятипалу кишку відбувається за допомогою нервових та гуморальних механізмів. Центральна нервова система впливає на м’язи жовчного міхура, його сфінктер та сфінктер Одді через блукаючий нерв (парасимпатична система) і симпатичні нерви.

Під впливом блукаючого нерва (парасимпатична система) скорочуються м’язи міхура і одночасно розслабляється сфінктер, що сприяє виходу жовчі в дванадцятипалу кишку.

Під впливом симпатичних нервів спостерігається розслаблення м’язів жовчного міхура, підвищення тонусу сфінктерів та їх закриття. Випорожнення жовчного міхура відбувається на основі умовних та безумовних рефлексів. Умовнорефлекторне випороження жовчного міхура відбувється при спогляданні на їжу, відчуття її запаху, розмові про смачну їжу.

Безумовнорефлекторне випороження жовчного міхура відбувається за умови потрапляння їжі в ротову порожнину, шлунок та кишківник. Збудження рецепторів слизової оболонки цих віддлів шлунково-кишкового тракту передається в центральну нервову систему, а від неї по волокнах блукаючого нерва потрапляє до м’язів жовчного міхура, його сфінктера та сфінктера загальної жовчної протоки. Жовч через відкриті сфінктери потрапляє у дванадцятипалу кишку.

До дії центральної нервової системи приєднуються гормони, які утворюються в шлунково-кишковому тракті, - холецистокінін (або панкреозимін – ХК-ПЗ), урохолецистокінін, антиурохолецистокінін, гастрин.

Холецистокінін викликає скорочення жовчного міхура, рослаблення м’язів сфінктера Одді і кінцевого відділу загальної жовчної протоки, покращує потрапляння жовчі в дванадцятипалу кишку. Подібна дія спостерігається в урохолецистокініну та менше в гастрину.

Антиурохолецистокінін утворюється в слизовій оболонці жовчного міхура та жовчної протоки і є антагоністом холецистокініну і урохолецистокініну.

Сфінктер жовчного міхура після випорожнення жовчного міхура закривається, а сфінктер загальної жовчної протоки залишається відкритим на протязі всього травлення, тому жовч продовжує вільно поступати в дванадцятипалу кишку. Як тільки остання порція їжі залишає дванадцятипалу кишку сфінктер загальної жовчної протоки закривається. В цей час розкривається сфінктер жовчного міхура, жовч знову починає в ньому накопичуватися.

Вивчення впливу кількості та якості прийнятої їжі на виділення жовчі показало, що жовчегінний ефект мають молоко, м’ясо, хліб. У жирів ця дія виражена в більшій мірі, ніж у білків та вуглеводів. Було також встановлено, що найбільша кількість жовчі виділяється при змішаному харчуванні.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 774 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)