АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підшлункова залоза: топографія, будова, функції.

Прочитайте:
  1. Будова, форма скелетних м'язів
  2. Будова, форма скелетних м’язів
  3. Будова, функції і розвиток спинного мозку
  4. Будова, функції та розвиток спинного мозку.
  5. Вестибулярний апарат: будова, функції
  6. Вікові особбливості опорно- рухового апарату, будова, функції, можливі відхилення.
  7. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки
  8. Еритроцити, їх функції. Регуляція еритропоезу.
  9. Зорова сенсорна система: будова, функції. Порушення зору
  10. Канатики спинного мозку, будова, функції

 

Підшлункова залоза (pancreas) (6.8) (6.17) одна з найбільших залоз ті­ла людини. Довжина її у дорослого 16—22 см, ширина близько 4 см, маса 70—80 г.

Підшлункова залоза розміщена позаду шлунка, в заочеревинному просторі, біля задньої черевної стінки, на рівні тіла І або II поперекового хребця. Залоза лежить поперечно до хребтового стов­па таким чином, що 1/3 знаходиться праворуч від серединної пло­щини тіла, а 2/3 ліворуч.

Підшлункова залоза має три частини: голівку, тіло та хвіст:

- - голівка розміщена в підкові дванадцятипалої кишки і є найбіль­шою частиною залози;

- - тіло має тригранну форму і три поверхні: передню, задню та нижню. Передня поверхня покрита очеревиною і прилягає до черевної частини аорти та до черевного сплетення, а нижня розташована нижче від кореня брижі поперекової ободової кишки;

- - хвіст підшлункової залози досягає селезінки (6.8).

Вздовж усієї товщі підшлункової залози розміщена підшлункова протока, в яку відкриваються протоки часто­чок залози (6.18). Часточки залози (видимі простим оком) розмежовані прошарками пухкої волокнистої сполучної тканини. В цих перего­родках розміщені судини, нерви та міжчасточкові вивідні протоки. Останні утворюються після злиття внутрішньочасточкових проток, кожна з яких починається від ацинуса (структурно-функціональної одиниці залози), де й виробляються травні ферменти.

Підшлункова протока відкривається разом із загальною жовч­ною протокою на великому сосочку дванадцятипалої кишки. Іноді підшлункова залоза має додаткову підшлункову протоку (6.7), яка відкривається на малому сосочку дванадцятипалої кишки. Таким чином, підшлункова залоза виділяє у просвіт дванадцятипалої кишки підшлунковий сік, який містить ряд ферментів (трипсин, амілазу, ліпазу, мальтазу та ін.), що розщеплюють білки, жири та вуглеводи. Ця функція залози називається екзокрин­ною.

Крім того, в підшлунковій залозі є особливі скупчення залозис­тих клітин острівці підшлункової залози (6.16), вкраплені між ацинусами залози. Секрет цих залозистих клітин (інсулін) надходить безпосередньо в кров. Інсулін впливає на цукрозатримну функцію печінки. В разі зменшення або припинення ви­ділення інсуліну печінка втрачає здатність затримувати цукор, кон­центрація його в крові зростає, а це призводить до захворювання на цукровий діабет. Ця функція підшлункової залози назива­ється ендокринною.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1336 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)