АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Печінка: топографія, будова, функції. Печінкова часточка.

Прочитайте:
  1. Будова, форма скелетних м'язів
  2. Будова, форма скелетних м’язів
  3. Будова, функції і розвиток спинного мозку
  4. Будова, функції та розвиток спинного мозку.
  5. Вестибулярний апарат: будова, функції
  6. Вікові особбливості опорно- рухового апарату, будова, функції, можливі відхилення.
  7. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки
  8. Еритроцити, їх функції. Регуляція еритропоезу.
  9. Зорова сенсорна система: будова, функції. Порушення зору
  10. Канатики спинного мозку, будова, функції

Печінка (hepar) - це залозистий орган масою близько 1500 г, який має наступніфункції:

1) 1) травну (виробляє жовч);

2) 2) бар'єрну (нейтралізує отруйні продукти білкового обміну);

3) 3) фагоцитарну (знешкодження непотрібних для організму речовин, які всмоктуються в кишечнику);

4) 4) обмінну (вуглеводи, що всмоктуються в кишечнику, в печінці перетворюються в глікоген, створюючи "депо" глікогену);

5) 5) кровотворну (в ембріональному періоді виробляє еритро­цити).

Таким чином, печінка є одночасно органом травлення, кровообігу, усіх видів обміну речовин, деякі автори вказують на її гормональну функцію.

Печінка розташована у верхньому відділі черевної порожнини, в основному в правому підребер'ї, в надчеревній ділянці і незначна її частина - в лівому підребер'ї. У новонароджених печінка займає більшу частину черевної порожнини.

Через загальну жовчну протоку жовч, що виробляється печінкою, надходить у дванадцятипалу кишку.

Печінка має верхню (діафрагмальну) (6.5) опуклу поверхню, яка прилягає до діафрагми, і нижню (вісцеральну) (6.6), яка обернена вниз і при­лягає до органів. Ці поверхні відокремлені одна від одної переднім гост­рим краєм і заднім тупим.

У печінці розрізняють 2 частки: праву – більшу і ліву – меншу, які на діафрагмальній (6.5) поверхні відокремлені серпоподібною зв'язкою печінки. У вільній частині цієї зв'язки знаходиться кругла зв'язка печінки, яка є залишком пупкової вени плода. На вісцеральній (6.6) поверхні межею між правою і лівою частками є ліва поздовжня борозна, в якій спереду лежить кругла зв'язка печінки, а ззаду - венозна зв'язка (залишок венозної протоки у плода).

Права частка на нижній поверхні (6.6) правою поздовжньою і поперечною борознами ділиться ще на квадратну і хвостату частки.

В передньому відділі правої поздовж­ньої борозни лежить жовч­ний міхур, а в задньому – нижня порожниста вена.

Поперечна борозна є воро­тами печінки, куди вхо­дять печінкова артерія, ворітна вена, нерви, а ви­ходять лімфатичні судини та загальна жовчна про­тока. Квадратна частка лежить спереду від воріт печінки, хвостата – ззаду. Органи, які прилягають до вісцеральної поверхні печінки, утворюють на ній втиснення (стравохідне, шлункове, дванадцятипале, ободове, ниркове, надниркове). Віднос­но очеревини печінка лежить мезоперитонеально (не покрита лише задня поверх­ня, яка прилягає до діафрагми).

Очеревина, переходячи з діафрагми на печінку, утворює вінцеві (праву та ліву) і серпоподібну зв'язки. В ділянці воріт печінки очеревина переходить на малу кривизну шлунка і дванадцятипалу кишку, утво­рюючи відповідні зв'язки, що формують малий чепець (сальник). Під очеревиною знаходиться тонка фіброзна капсула (гліссонова капсула).

Структурно-функціональною одини­цею печінки, згідно з класичними уявленнями, є печінкова часточка.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 959 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)