АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Піднебіння

Прочитайте:
  1. Розщілини піднебіння

За комірковими частинами щелеп і зубами розташована власне порожнина рота, яка при зімкнутих щелепах майже цілком заповнена язиком. Верхня стінка власне порожнини рота утворена піднебінням, яке поділяється на тверде (передня більша частина) та м'яке.

Тверде піднебіння відокремлює порожнину рота від порожнини носа. Кісткову основу твердого піднебіння складають піднебінні відростки верхніх щелеп та горизонтальні пластинки піднебінних кісток. Слизова оболонка, що його вкриває, товста, гладенька і щільно зрощена з окістям. У передній ділянці піднебіння розміщено кілька слабо виражених поперечних піднебінних складок, а по середній лінії йде піднебінний шов — місце зрощення верхніх щелеп.

М'яке піднебіння, або піднебінна завіска, побудоване з волок­нистої пластинки та м'язів і відокремлює порожнину рота від носо­вої частини глотки. Від м'якого піднебіння донизу відходять дві дужки: передня — піднебінно-язикова, що йде до кореня язика, та задня — піднебінно-глоткова, що закінчується в бічній стінці глотки. Ротова порожнина сполучається з глоткою за допомогою отвору, який має назву зіва. Зів обмежений:

- - вгорі м'яким піднебінням

- - по боках - піднебінними дужками

- - внизу - коренем язика.

Середня частина м'якого піднебіння відповідно до її форми на­зивається піднебінним язичком.

Основу м'якого піднебіння утворює сполучнотканинна пластинка — піднебінний апоневроз, вкритий посмугованими м'язовими волокнами, які формують м'язи підне­біння та зіва.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 749 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)