АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Оболонки травного тракту

Прочитайте:
  1. Виберіть із перерахованого які особливості будови слизової оболонки піхви мають значення для вироблення секрету?
  2. Виберіть, як називаються поздовжні складки слизової оболонки, які розміщені в нижньому відділі прямої кишки?
  3. Исследование менингеальных симптомов (мышечных контрактур).
  4. КОНТРАКТУАЛЬНОЕ ГРУППОВОЕ ЛЕЧЕНИЕ
  5. Назвіть оболонки спинного мозку і між оболонні простори. Чим вони обмежовані і чим заповнені?
  6. Оболонки головного мозку
  7. ОБОЛОНКИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ
  8. Оболонки головного мозку
  9. ОБОЛОНКИ МОЗКУ
  10. ОБОЛОНКИ СПИННОГО МОЗКУ

Більшість органів травного апарату має трубкоподібну форму і складається із слизової, м'язової і серозної, або зовнішньої, обо­лонок. Залежно від функції кожна з оболонок має специфічну бу­дову.

Слизова оболонка вистеляє ту поверхню орга­нів травлення, що безпосередньо контактує із зовнішнім (для орга­на) середовищем. Вона вкрита епітелієм, клітини якого розміщені на тонкій власній пластинці, побудованій із спо­лучної тканини. Під власною пластинкою знаходяться міоцити непосмугованої м'язової тканини, що утворюють м'язову пластинку. Слизова оболонка завжди вкрита слизом (звід­ки й назва), який захищає епітеліоцити і створює найкращі умови для контакту з продуктами, що потрапляють на її поверхню.

У тих місцях, де слизова оболонка легко збирається у складки або сильно розтягується (стравохід, кишки тощо), під її м'язовою пластинкою знаходиться шар пухкої сполучної тканини, який на­зивається підслизовою основою. В ньому розгалужу­ється велика кількість кровоносних і лімфатичних судин та нервів.

Під підслизовою основою розміщується м'язова оболонка, що складається із внутрішнього колового та зовнішньо­го поздовжнього шарів, між якими є сполучно-тканинний прошарок. М'язові шари мають різне функціональне значення. Так, коловий шар при скороченні звужує, а поздовжній — розширює отвір стра­воходу, шлунка, кишок тощо. Це сприяє переміщенню вмісту по­рожнистих органів (перистальтика кишок).

Під м'язовою оболонкою лежить прошарок пухкої сполучної тканини, який дістав назву підсерозної основи. Тут, як і в підслизовій основі, розміщені кровоносні і лімфатичні суди­ни та нерви. Назовні від підсерозної основи знаходиться серозна оболонка. За будовою вона нагадує слизову оболон­ку і складається з власної пластинки, на якій лежать клітини мезотелію. Ці клітини продукують невелику кількість серозної рі­дини (звідси назва оболонки), що полегшує ковзання органів один по одному або по стінках порожнин (грудної та черевної).

Є місця, де серозна оболонка від­сутня (шийна і грудна частини стра­воходу тощо), тоді її функцію виконує зовнішня, або одвентиціальна, обо­лонка, що склада­ється з волокнистої сполучної тка­нини.

Залежно від функції органа будо­ва його має ті чи інші особливості, які буде розглянуто в кожному кон­кретному випадку.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 718 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)