АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОБОЛОНКИ СПИННОГО МОЗКУ

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. VII. БОЕВЫЕ ПОВРЕЖДЕНИЯ ПОЗВОНОЧНИКА И СПИННОГО МОЗГА
  8. Анатомія головного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомія спинного мозку

 

Спинний мозок “одягнутий” трьома сполучнотканинними оболонками.

1) 1) тверда оболонка спинного мозку, облягає спинний мозок ззовні. Між нею та окістям хребетного каналу знаходиться епідуральний простір. В ньому залягає жирова клітковина і венозні сплетення, в які вливається венозна кров від спинного мозку і хребців. Краніально тверда оболонка зростається з краями великого потиличного отвору, а каудально закінчується на рівні 2-3 крижових хребців, звужуючись у вигляді нитки, яка кріпиться до куприка.

2) 2) павутинна оболонка спинного мозку у вигляді тонкого прозорого безсудинного листка прилягає зсередини до твердої оболонки, відділяючись від останньої щілиноподібним субдуральним простором. Між павутинною та судинною оболонкою, яка безпосередньо покриває спинний мозок, знаходиться підпавутинний простір, в якому мозок і нервові корінці лежать вільно, оточені великою кількістю спинномозкової рідини. Рідина, яка заповнює підпавутинний простір, знаходиться в безперервному сполученні з рідиною підпавутинних просторів головного мозку і мозкових шлуночків. Між павутинною і судинною оболонкою в шийній області позаду середньої лінії утворюється перегородка. Крім того, з боків спинного мозку у фронтальній площині розміщується зубчаста зв’язка, яка складається з 19-23 зубців, що проходять в проміжках між передніми і задніми корінцями. Зубчасті зв’язки служать для укріплення мозку на місці, не дозволяючи йому витягуватись у довжину. Посередництвом обидвох зубчастих зв’язок підпавутинний простір поділяється на передній і задній відділи.

3) 3) Судинна (м’яка) оболонка спинного мозку облягає спинний мозок і містить судини, разом з якими заходить в його борозни і мозкову речовину, утворюючи навколо судин периваскулярні лімфатичні простори.



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 967 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)