АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СЕРЕДНІЙ МОЗОК

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Д) Кінцевий мозок
  8. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  9. Довгастий мозок
  10. Довгастий мозок

 

Середній мозок є продовженням заднього. В ньому розрізняють: ніжки мозку, чотирьохгорбикове тіло, покришку, ядра ІІІ (окорухового) та ІV (блокового) нервів, червоні ядра і чорну речовину.

 

Ніжки мозку - складаються з поздовжньо розміщених нервових волокон. Між ніжками міститься міжніжкова ямка, затягнута тонкою перетинкою з великою кількістю отворів для кровоносних судин.

 

Чотирьохгорбкове тіло – розташоване на поверхневій частині покришки, яку називають пластинкою і має 2 верхні та 2 нижні горбики. Кожен з горбиків продовжується у відповідні ручки горбиків – верхні та нижні. Ручки продовжуються у проміжний мозок. Верхні горбики повязані з зоровим шляхом, а нижні – з слуховим.

 

Ядра ІІІ (окорухового) і ІV (блокового) пар черепних нервів, функції яких тісно повязані з діяльністю чотирьохгорбкового тіла. Їх збудження визначає рухи очей вгору, вниз і вбік, а також зведення (конвергенція) і розведення (дивергенція) очних осей при переносі погляду з віддалених предметів на близькі і навпаки, з близьких на віддалені.

 

Червоні ядра - розміщені у верхній частині ніжок, або покриві. Приймають участь в регуляції м”язового тонусу, виявленні установчих рефлексів, які забезпечують збереження правильного положення тіла в просторі.

 

 

Чорна речовина – розміщується між основою ніжки мозку і покривом. Її клітини містять меланін. Вважають, що вона координує акти жування і ковтання, АТ і дихання.

 

Водопровід мозку – це порожнина середнього мозку близько 2 см завдовжки. Він з’єднує четвертий шлуночок з третім.

 

Медіальна чутлива петля – це пучок, який утворюють в покриві мозку системи висхідних шляхів. Волокна петлі починаються в довгастому мозку і закінчуюються в ядрах зорового горба.

 

Латеральна слухова петля – складається з волокон слухового шляху, які ідуть з ділянки моста до нижніх горбиків пластинки покриву і медіальних колінчастих тіл проміжного мозку.

 

Функції середнього мозку:

 

1. 1. регулює тонус мязів, що є необхідною умовою координованих рухів;

2. 2. регулює ряд вегетативних функцій організму: жування, ковтання, дихання, АТ;

3. 3. за рахунок середнього мозку розширюється рефлекторна діяльність організму: зявляються орієнтаційні рефлекси на звукові і зорові подразники.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 944 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)