АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Г) Проміжний мозок

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  6. Д) Кінцевий мозок
  7. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  8. ДОВГАСТИЙ МОЗОК
  9. Довгастий мозок

Складається з епіталамусу, таламусу, мезаталамусу та гіпоталамусу.

Епіталамус сполучається з епіфізом, або шишковидною залозою, яка врегульовує внутрішні біоритми людини з оточуючим середовищем. Ця залоза є також своєрідним хронометром організму, що визначає зміну періодів життя, активність протягом доби, стримує до певного періоду статеве дозрівання.

Таламус, або зоровий горб, об’єднує близько 40 ядер, які умовно поділяються на 3 групи: специфічні, неспецифічні та асоціативні.

Специфічні ядра призначені передавати висхідними шляхами зорову, слухову, шкіряно-м'язову (крім нюхової) інформацію у відповідні сенсорні зони кори великих півкуль. Низхідними шляхами передається інформація від моторних зон кори до нижче розташованих відділів головного та спинного мозку, наприклад, до рефлекторних дуг, які керують роботою скелетних м’язів.

Асоціативні ядра передають інформацію від специфічних ядер проміжного мозку в асоціативні відділи кори великих півкуль.

Неспецифічні ядра утворюють загальний фон активності кори великих півкуль головного мозку, що підтримує бадьорий стан людини, приймає участь у процесах формування свідомості людини.

Імпульси від усіх рецепторів організму (за винятком нюхових), перш ніж досягнути кори великих півкуль, потрапляють у ядра таламусу. Тут інформація первинно обробляється та кодується, отримує емоційне забарвлення і далі направляється у кору великих півкуль головного мозку. В таламусі розташований центр больової чутливості. На рівні таламусу здійснюється частковий перехрест зорових і слухових нервів. Кожен зоровий тракт містить 50% зорової інформації відповідної сторони лівого і правого ока. Перехрест слухових шляхів мітить 75% інформації від вуха відповідної сторони (лівого чи правого) і 25% інформації від вуха протилежної сторони.

Гіпоталамус є частиною проміжного мозку, що керує вегетативними процесами, здійснює координаційно-інтеграційну діяльність симпатичного та парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи, а також забезпечує взаємодію нервової та ендокринної систем. В межах гіпоталамусу нараховують 32 нервових ядра, більшість яких здійснюють своєрідну оцінку характеру та ступеню порушень гомеостазу організму, а також утворюють «команди», що здатні впливати на виправлення можливих зрушень гомеостазу.

Гіпоталамус бере участь у формуванні біологічних мотивацій :

а) больової чутливості людини;

б) температури тіла;

в) споживанні їжі;

г) водно-сольового обміну;

д) формуванні статевого потягу до протилежної статі.

Гіпоталамус щільно пов'язаний з залозою внутрішньої секреції, гіпофізом, утворюючи гіпоталамо-гіпофізарний шлях, за рахунок якого здійснюється взаємодія та координація нервової та гуморальної систем організму. Остаточно диференціація ядер таламусу та гіпоталамусу закінчується у період статевого дозрівання.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 546 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)