АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ріст та розвиток центральної нервової системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  5. Анатомія вегетативної нервової системи
  6. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  7. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  8. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.

У новонародженої дитини ЦНС слабко розвинена, а особливо кора великих півкуль головного мозку. Маса головного мозку новонародженої дитини 340-400 г, що становить 1/8-1/9 маси тіла, а у дорослої людини – 1/40 маси тіла.

До 5-ти місяців внутрішньоутробного розвитку центральна та тім'яно-потилична борозни. До моменту народження кора великого мозку має такий тип будови, як у дорослого, але форма та величина борозен і закруток змінюється після народження. Кора великих півкуль тонша, ніж у дорослого. Мієлінізація нервових волокон, розташування шарів кори, диференціювання нервових клітин завершується до 3-х років. Далі збільшується кількість асоціативних волокон і утворюються нервові зв’язки. Маса його в ці роки збільшується незначно.

Диференціювання клітин кори великих півкуль відбувається в основному до 7-8 років.

У молодшому шкільному віці і в період статевого дозрівання у дітей триває розвиток ЦНС. Відмічається посилений ріст лобових часток великих півкуль, у зв’язку з чим збільшується точність і координація рухів. Ускладнення будови нервових клітин відбувається повільно і триває до 40 років і більше.

 

4.Патологія спинного та головного мозку

Причинами порушень нервової системи можуть бути різні чинники: зовнішні – травми (струс мозку), ураження електричним струмом, надмірне перегрівання або переохолодження організму, інфекції та отрути; внутрішні – припинення кровопостачання ділянки нервової системи, запальні процеси, білкове голодування, дефіцит вітамінів.

Негативно впливають на нервову систему шкідливі звички – куріння, вживання алкоголю та наркотиків.

Епілепсія. Ця хвороба зустрічається з частотою 1:200, характеризується неконтрольованою, хаотичною електричною активністю в головному мозку з утратою свідомості та мимовільними рухами. Епілепсія може бути зумовлена пухлиною, абсцесом головного мозку, травмою голови, інсультом, порушенням хімічного балансу, але у багатьох випадках причина залишається невідомою. Під час сильних нападів хворий втрачає свідомість, падає, у нього розвиваються судоми, які тривають декілька хвилин.

Розсіяний склероз. Ця хвороба зустрічається з частотою 1:1000. Прояви – погіршення зору або подвоєння в очах, частковий параліч, порушення ходи. РС розвивається внаслідок імунно-опосередкованого ураження мієлінової оболонки, яка захищає нервові волокна, тому відбувається порушення проведення імпульсів по них.

Мігрень. Ця хвороба характеризується розладом кровопостачання головного мозку. Мігренозний біль голови періодично виникає у 10% населення. Мігрень проявляється болем, запамороченням, порушенням зору, які часто супроводжуються нудотою і блюванням. Симптоми зумовлені змінами діаметра кровоносних судин. Деякі продукти харчування, вино, стрес, ліки, контрацептиви можуть спричиняти звуження кровоносних судин головного мозку. Зміни діаметра судин призводять до відчуття миготіння світла та тимчасових порушень зору.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте загальний план будови спинного мозку.

2. Які функції виконує спинний мозок?

3. Яке значення має головний мозок?

4. Охарактеризуйте будову та функції відділів головного мозку.

5. Вкажіть особливості будови та функцій кори головного мозку.

6. Охарактеризуйте ріст та розвиток головного мозку.

7. Перерахуйте причини порушень центральної системи.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)