АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Д) Кінцевий мозок

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Г) Проміжний мозок
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  8. ДОВГАСТИЙ МОЗОК
  9. Довгастий мозок

Включає підкоркові базальні ганглії (ядра) та дві великі півкулі, вкриті корою головного мозку, що з’єднані між собою пучком нервових волокон – мозолистим тілом.

Серед базальних ядер є «бліда куля», де розташовані центри складних рухових актів (письма, спортивних вправ) та мімічних рухів, а також «смугасте тіло», яке контролює бліду кулю. Смугасте тіло приймає участь у регуляції вегетативних функцій: сон, обмін речовин, судинні реакції та теплоутворення.

Над мозковим стовбуром в товщі півкуль розташована лімбічна система. Вона обумовлює емоційний стан, приймає участь у процесах навчання і запам’ятовування, утворенні емоцій гніву та страху. Нервові імпульси, які передаються по низхідним шляхам лімбічної системи координують вегетативні та соматичні рефлекси людини відповідно до емоційного стану, а також здійснюють зв'язок біологічно значущих сигналів із зовнішнього середовища з емоційними реакціями організму людини.

Кора великих півкуль представлена сірою речовиною товщиною 1,3-4,5 мм. Площа кори досягає 2600см² за рахунок великої кількості борозен та звивин. В корі нараховується до 18 млрд. нейронів, а якщо взяти до уваги, що кожна з них має від 7 до 10 тис. зв’язків із сусідніми клітинами, то можна зробити висновок про гнучкість, складність та надійність функцій кори. Поверхня кори значно збільшується за рахунок борозен і звивин. Нервові клітини і волокна, які утворюють кору, утворюють 7 шарів.

Під корю розташована біла речовина, в якій виділяють асоціативні, комісуральні та проекційні провідні шляхи.

Асоціативні провідні шляхи зв’язують між собою окремі зони (нервові центри) в межах однієї півкулі; комісуральні шляхи зв’язують симетричні нервові центри обох півкуль, проходячи через мозолисте тіло; проекційні шляхи виходять за межі півкуль та здують нижче розташовані відділи ЦНС з корю півкуль. Ці повідні шляхи поділяються на низхідні (від кори до периферії) та висхідні (від периферії до центрів кори).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)