АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.

Прочитайте:
  1. E. - у правий головний бронх.
  2. В якій частині чоловічого сечівника розташований довільний його стискач?
  3. Головний біль
  4. ГОЛОВНИЙ МОЗОК
  5. ГОЛОВНИЙ МОЗОК ( encephalon )
  6. ГОЛОВНИЙ МОЗОК (encephalon)
  7. Де розташований мечоподібний відросток?
  8. Опишіть внутрішню будову головного мозку.

Головний мозок розташований у порожнині мозкового черепа кістки якого захищають масу мозку від зовнішніх механічних пошкоджень. Зовні мозок нагадує дроглисту масу жовтого кольору. Середня маса мозку у чоловіків 1375 грам, а у жінок 1275 грам, проте в чоловіків він становить 2% загальної маси а у жінок 2.5%. Ступінь розвитку мозку залежить від співвідношення спинного мозку до головного, у кішок 1:1, у собак 1:2, у мавпах 1:16, у людини 1:50.

М'яка, або судинна, оболонка головного мозку (лат. ріа mater encephali) безпосередньо прилягає до речовини мозку, заходить у всі борозни, покриває всі звивини. Складається вона з пухкої сполучної тканини, в якій розгалужуються численні судини, що живлять мозок. Від судинної оболонки відходять тоненькі відростки сполучної тканини, які заглиблюються в масу мозку.

Павутинна оболонка головного мозку (лат. arachnoidea encephali) — тоненька, напівпрозора, не має судин. Вона щільно прилягає до звивин мозку, але не заходить у борозни, внаслідок чого між судинною й павутинною оболонками утворюються підпавутинні цистерни, заповнені спинномозковою рідиною, за рахунок якої й відбувається живлення павутинної оболонки. Найбільша мозочково-довгаста цистерна розміщена позаду четвертого шлуночка, в неї відкривається серединний отвір четвертого шлуночка; цистерна бічної ямки лежить у бічній борозні великого мозку; міжніжкова — між ніжками мозку; цистерна перехрестя — у місці зорової хіазми (перехрестя).

Тверда оболонка головного мозку (лат. dura mater encephali) — окістя для внутрішньої мозкової поверхні кісток черепа. В цій оболонці спостерігається найвища концентрація больових рецепторів в організмі людини, в той час як в самому мозку больові рецептори відсутні.

 

Тверда мозкова оболонка побудована із щільної сполучної тканини, вистеленої зсередини пласкими зволоженими клітинами, що щільно зростається з кістками черепа в ділянці його внутрішньої основи. Між твердою й павутинною оболонами є субдуральний простір, заповнений серозною рідиною.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 903 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)