АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що належить до центральної та периферійної частин нервової системи?

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  3. E. У дорсальній частині моста
  4. J. У дорсальній частині моста
  5. O. У дорсальній частині моста
  6. А.1. Паспортна частина
  7. А.1. Паспортна частина
  8. А.1. Паспортна частина
  9. А.1. Паспортна частина
  10. А.1. Паспортна частина

Центральна нервова система представлена головним та спинним мозком, які складаються з сірої та білої речовини.

Сіра речовина головного та спинного мозку це, як вже наголошувалось у попередній лекції, скупчення нервових клітин разом з найближчими розгалуженнями їх відростків, ядра або нервові центри.

Біла речовина головного та спинного мозку - це нервові волокна, відростки нервових клітин, які мають мієлінову оболонку, що надає білого кольору волокнам. Нервові волокна утворюють провідні шляхи спинного і головного мозку, об`єднують різні відділи центральної нервової системи і різні ядра (нервові центри) між собою.

Периферійна нервова система це частина нервової системи, яка знаходяиться за межами головного і спинного мозку. Центральна нервова система здійснює через периферійну нервову систему регуляцію функцій всіх систем, органів і тканин.

Периферійну нервову систему складають корінці, спинномозкові та черепні нерви, їх розгалуження, а також скупчення нервових клітин у чутливих (сенсорних) і вегетативних вузлах або гангліях. Належать до неї і чутливі апарати (нервові закінчення - рецептори), які закладені в тканинах і органах та спиймають зовнішні і внутрішні подразнення, а також нервові закінчення (ефектори), які передають імпульси м`язам, залозам, відповідають за пристосувальні реакції до цих подразнень.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 503 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)