АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Назвіть шлуночки головного мозку, де вони розміщені, чим вони заповнені і як сполучаються між собою.

Прочитайте:
  1. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  2. Анатомія головного мозку
  3. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  4. АРХИТЕКТОНИКА КОРЫ БОЛЬШИХ ПОЛУШАРИЙ ГОЛОВНОГО МОЗГА
  5. Атеросклероз сосудов головного мозга
  6. Атеросклероз сосудов головного мозга
  7. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  8. Б. Гражданское право и его аналогии (кроме уголовного права).
  9. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  10. Біла речовина півкуль головного мозку.

Шлуночки головного мозку — порожнини в головному мозку, заповнені спинномозковою рідиною.

Бокові шлуночки — лат. ventriculi laterales, (telencephalon); Бокові шлуночки головного мозку — порожнини в головному мозку, що містять ліквор, найбільш великі в шлуночковій системі головного мозку. Лівий боковий шлуночок вважається першим, правий — другим. Бокові шлуночки сполучаються з третім шлуночком за допомогою міжшлуночкових (монроєвих) отворів. Розташовуються нижче від мозолистого тіла, симетрично по боках від серединної лінії. У кожному бічному шлуночку розрізняють передній (лобовий) ріг, тіло (центральну частину), задній (потиличний) і нижній (скроневий) роги.

Третій шлуночок — лат. ventriculus tertius, (diencephalon); Третій шлуночок мозку знаходиться між зоровими горбами, має кільцеподібну форму, оскільки у нього проростає проміжна маса зорових бугрів (лат. massa intermedia thalami). У стінках шлуночка знаходиться центральна сіра мозкова речовина (лат. substantia grisea centralis) в ньому розташовуються підкіркові вегетативні центри. Третій шлуночок зв'язаний з мозковим водопроводом середнього мозку, а позаду назальної спайки мозку (лат. comissura nasalis) — з бічними шлуночками мозку через міжшлуночковий отвір (лат. foramen interventriculare).

Четвертий шлуночок — лат. ventriculus quartus, (mesencephalon). Розміщується між мозочком і довгастим мозком. Склепінням йому служить черв'ячок і мозкові вітрила, а дном — довгастий мозок і міст. Являє собою залишок порожнини заднього мозкового міхура і тому є спільною порожниною для всіх відділів заднього мозку, що становлять ромбовидний мозок (лат. rhombencephalon) — довгастий мозок, мозочок, міст і перешийок. IV шлуночок нагадує намет, в якому розрізняють дно і дах. Дно, або основа, шлуночка має форму ромба, наче втисненого в задню поверхню довгастого мозку і мосту. Тому його називають ромбоподібною ямкою (лат. fossa rhomboidea). У задньому нижньому кутку ромбоподібної ямки відкривається центральний канал спинного мозку, а в передньому верхньому кутку — IV шлуночок з'єднується з водопроводом. Латеральні кути закінчуються сліпо у вигляді двох кишень (лат. recessus laterales ventriculi quarti), що загинаються вентрально навколо нижніх ніжок мозочка.

Два бічних шлуночка відносно великі, вони мають С-подібну форму і нерівно огинають спинні частини базальних гангліїв. У шлуночках головного мозку синтезується спинномозкова рідина (ліквор), яка потім надходить у субарахноїдальний простір. Порушення відтоку ліквору з шлуночків проявляється гідроцефалією.

41.42.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 626 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)