АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Еволюція нервової системи

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  3. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  4. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  5. Анатомія вегетативної нервової системи
  6. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  7. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  8. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.

На початковій стадії розвитку хребетних особливо велику роль відіграли апарат руху і органи чуття, які сприяли виникненню найбільш організованої трубчастої нервової системи. Поява спинного мозку зумовлена удосконаленням у першу чергу органів руху тварин. А подальший розвиток нервової системи і виникнення головного мозку переважно пов’язано із удосконаленням органів чуття.

В історії розвитку тваринного світу головний мозок появляється вперше у хребетних тварин.

На першому етапі розвитку головний мозок складається лише із трьох відділів: заднього, середнього і переднього. Із цих відділів у першу чергу особливо добре розвивається задній, або ромбоподібний, мозок (у нижчих риб).

Ускладнення кожного відділу мозку тісно пов’язане з розвитком різноманітних органів чуття. Так розвиток заднього мозку відбувається під впливом рецепторів слуху і рівноваги. на ранніх етапах найбільш розвиненим був задній мозок. У ньому виникають центри управління важливими процесами: диханням, кровообігом, травленням та ін.

На другому етапі, у зв’язку з розвитком органів зору (також у риб), значно розвивається середній мозок.

На третьому етапі з виходом тварин із водного середовища у повітряне на перше місце виходять нюх і зір. Особливо посилено прогресує розвитокнюхових рецепторів, які сприймають хімічні речовини, що містяться в повітрі.

Кінцевий мозок у вищеорганізованих тварин розвивається утворюючи так званий плащ (кору), тобто новий мозок, який філогенетично є найпізнішим утворенням, що різко переважає над рештою відділів мозку

Отже, у хребетних тварин передній кінець нервової трубки прогресивно розвивається і перетворюється в головний мозок, що складається із п’яти основних відділів: переднього, проміжного, середнього, заднього (мозочка) і довгастого, що розташовані в одній і тій же послідовності.

У людини відбувається подальший розвиток кори великих півкуль. Вона є найважливішою частиною центральної нервової системи, органом вищого нервового аналізу і синтезу, що пов’язаний із виробленням умовно-рефлекторних зв’язків і формуванням індивідуального досвіду.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 412 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)