АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна х-ка нервової системи.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. А2 Загальна частина
  3. Анатомія вегетативної нервової системи
  4. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  6. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  7. Біологічне значення нервової системи
  8. Будова автономної нервової системи.
  9. Будова і функції парасимпатичної нервової системи.
  10. Будова і функції симпатичної нервової системи.

Нервова система є лише у багатоклітинних організмів. Вона пройшла такі три основні етапи розвитку в філогенезі тварин:

I етап — дифузна нервова система,

II етап — вузлова нервова система,

III етап — трубчаста нервова система.

Уперше нервова система утворюється у кишковопорожнинних тварин (гідри, медузи) і має досить просту будову. Зірчасті нейрони з численними відростками, з’єднуючись між собою, утворюють сітку, більш або менш рівномірно розташовану по всьому тілу. Така нервова система називається дифузною, або сітчастою

У червів і членистоногих (раки, павуки, комахи) нервові клітини зібрані у скупчення — вузли (ганглії), що попарно розташовуються в кожному сегменті тіла, з’єднуються між собою. Від вузлів відходять нервові волокна до органів. Вузли на передньому кінці тіла більш розвинені і відіграють роль головного мозку. Така нервова система називається вузловою, або гангліонарною.

В усіх хребетних тварин і людини нервова система трубчастого типу, тобто нервові клітини зібрані у вигляді нервової трубки. У них розрізняють центральну нервову систему — головний та спинний мозок і периферичну нервову систему. Остання складається з черепномозкових і спинномозкових нервів, які сполучають центральну нервову систему з різними органами.

Нервова система складається з нейронів, або нервових клітин і нейроглії, або нейрогліальних клітин.

Нейрони - це збудливі клітини, тобто вони здатні генерувати і передавати електричні імпульси (потенціали дії). Нейрони мають різну форму і розміри, формують відростки двох типів: аксони і дендрити. У нейрона зазвичай кілька коротких розгалужених дендритів, по яких імпульси йдуть до тіла нейрона, і один довгий аксон, за яким імпульси йдуть від тіла нейрона до інших клітин (нейронів, м'язовим або залозистим клітинам). Передача збудження з одного нейрона на інші клітини відбувається за допомогою спеціалізованих контактів - синапсів. Нейрогліальні клітини більш численні, ніж нейрони і складають принаймні половину обсягу ЦНС, але на відміну від нейронів вони не можуть генерувати потенціалів дії. Нейроглиального клітини різні за будовою і походженням, вони виконують допоміжні функції в нервовій системі, забезпечуючи опорну, трофічну, секреторну, розмежувальну і захисну функції.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 594 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)