АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова і функції парасимпатичної нервової системи.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  3. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  4. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  5. Анатомічна будова кістки
  6. Анатомія вегетативної нервової системи
  7. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  9. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  10. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.

Парасимпатична нервова система

Парасимпатична нервова система як і симпатична складається із центральної, тобто мозкової, і периферичної частин. Перша складається з парасимпатичних ядер, стовбура (середній, міст, довгастий) головного та крижового відділу спинного мозку, друга - з вузлів і волокон, що входять до складу окорухового (ІІІ пара), лицевого (УІІ пара), язиковоглоткового (ІХ пара), блукаючого (Х пара) і тазових нервів.

Особливість парасимпатичної нервової системи полягає в тому, що до її складу входять інтрамуральні вузли, що знаходяться поблизу або ж в самих органах. В зв΄язку з цим пренгліонарні парасимпатичні волокна довгі, а постгангліонарні дуже короткі.

В складі окорухового нерва парасимпатичні волокна ідуть до військового вузла. Від якого імпульси передаються до м΄язів ока та війкових м΄язів. Парасимпатичні волокна лицевого нерва доходять до крило-піднебінного та підщелепного вузлів. Від крилопіднебінного вузла імпульси досягають слізної залози, а від підщелепного - підщелепної і під΄язикової слинних залоз.

Язиковоглоткий нерв містить парасиматичні волокна, що доходять до привушного вузла. Від нього імпульси передаються до привушної слинної залози.

Блукаючий нерв містить найбільше парасимпатичних волокон, які досягають інтрамуральних вузлів ряду органів, імпульси від яких передаються до органів шиї, органів грудної і черевної порожнин (крім органів малого таза).

Від парасимпатичних ядер крижового відділу спинного мозку волокна виходять разом із крижовими спинномозковими нервами.

Парасимпатична нервова система регулює діяльність меншої кількості органів, ніж симпатична нервова система (симпатичні волокна іннервують усі органи, парасимпатичні - лише їх частину). Парасимпатичної іннервації не мають скелетні м΄язи, гладенькі м΄язи переважної частини кровоносних судин, надниркові залози, сечоводи, гладенькі м΄язи волосяних фолікулів шкіри.

43.Будова і функції соматичної нервової системи.

Соматична нервова система (від грецького soma, родовий відмінок somatos — тіло), частина нервової системи, що іннервує м'язи тіла; забезпечує сенсорні і моторні функції організму. Разом з вегетативною нервовою системою формують периферичну нервову систему.

Соматична система грає подвійну роль:

• Збирає інформацію від органів відчуттів і направляє її в ЦНС

• Передає сигнали від ЦНС скелетним м‘язам у відповідь на одержану інформацію, чим обумовлює рух.

У хребетних тварин до соматичних відносять поперечно-посмуговані м'язи скелета. Їх іннервують мотонейрони передніх рогів спинного мозку і деяких моторних ядер стовбурової частини головного мозку. Координована діяльність цих мотонейронів забезпечується прямими або опосередкованими (через інтернейрони) синаптичними впливами, що приходять від мотонейронів, сенсорних, або чутливих, нейронів, які отримують інформацію з м'язів та сухожиль (див. Пропріорецептори), а також з вищих моторних центрів розташованих на різних рівнях головного мозку (див. Пірамідна система, Екстрапірамідна система).

Ділення нервової системи на соматичну і вісцеральну (нутрощеву, вегетативну нервову систему), введене англійським фізіологом В. Х. Гаськеллом, вельми умовно.

Функції соматичної нервової системи:

• Сприймає зовнішні подразнення

• Забезпечує сенсорні і моторні функції

• Збирає інформацію від органів чуття і передає до центральної нервової системи

• Від ЦНС передає сигнали скелетним м'язам

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 858 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)