АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову нижньої порожнистої вени.

Прочитайте:
  1. E. - Крайова гілка нижньої щелепи, вушна, двочеревцева та шийна.
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  4. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  5. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  6. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  7. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  8. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  9. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  10. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника

Нижня порожниста вена — найбільший венозний стовбур тіла людини — починається на передньоправій поверхні Liv-v внаслідок злиття правої та лівої загальних клубових вен. Після цього стовбур вени прямує догори, поступово відхиляючись вперед і праворуч, проходить у відповідній борозні (sulcus venae cavae inferior) задньої поверхні печінки та проникає в отвір у правому куполі діафрагми. Ліворуч нижня порожниста вена прилягає до черевної частини аорти, ззаду, в нижніх відділах, — до великого поперекового м'яза, вище — до правої поперекової ніжки діафрагми. Ззаду її перехрещують праві поперекові та ниркові артерії. На передній стінці нижньої порожнистої вени розміщені головка підшлункової залози, низхідна частина дванадцятипалої кишки, корені брижі поперечної ободової і тонкої кишок разом з верхніми брижовими судинами. При проліферативному запаленні лімфатичних вузлів (мезаденіт), які містяться в корені брижі тонкої кишки, виникає ризик стискання нижньої порожнистої вени.

У нижніх відділах нижню порожнисту вену перехрещує права яєчкова (яєчникова), а ще нижче — права загальна клубова артерії. Збоку від вени розташовані праві нирка, надниркова залоза та сечовід. Притоки нижньої порожнистої вени також поділяють на нутрощеві (вени статевих залоз, ниркові вени, права середня надниркова вена, печінкові вени) і пристінкові (поперекові, нижні діафрагмові вени та серединна крижова вена (v. sacralis mediana)).

Поблизу місця впадання правої ниркової вени розташована венозна зв'язка — облітерована венозна (аранцієва) протока (ductus venosus), що з'єднує нижню порожнисту вену з пупковою у період плацентарного кровообігу.

У поперековій ділянці, заочеревинному просторі, на передній стінці живота, між басейнами нижньої та верхньої порожнистих вен, розташовані анастомози, які називають портокавальними і кава-кавальними. їх наявність частково компенсує відтік крові у разі звуження, облітерації та перев'язування магістральних вен.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)