АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову носа.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  3. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  4. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  5. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  6. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  7. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  8. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  9. В развитии острого и хронического синусита немаловажное значение имеет нарушение секреторной и транспортной функции мукоцилиарного аппарата слизистой оболочки полости носа.
  10. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.

Носова порожнина -

Порожнина носа, cavitas nasi, Спереду відкривається грушовидним отвором, apertura piriformis, ззаду парні отвори,хоани, повідомляють її з порожниною глотки.

За допомогою кісткової перегородки носа, septum nasi osseum, носова порожнина ділиться на дві не зовсім симетричні половини, тому що в більшості випадків перегородка стоїть не строго сагиттально, авідхиляється в сторону. Кожна половина носової порожнини має 5 стінок: верхню, нижню, латеральну, медіальну і задню.

Латеральна стінка влаштована найбільш складно, а в її склад входять (йдучи попереду тому) такі кістки: носовакістку, носова поверхню тіла і лобного відростка верхньої щелепи, слізна кістка, лабіринт решітчастої кістки, нижня раковина, перпендикулярна пластинка піднебінної кістки і медіальна пластинка крилоподібного відростка клиноподібної кістки.

Носова перегородка, septum nasi osseum, Є як би медіальної стінкою кожної половини носової порожнини. Вона утворена перпендикулярній платівкою гратчастої кістки, сошником, вгорі spina nasalis лобової кістки, crista sphenoidalis, внизу cristae nasales верхньої щелепи і піднебінної кістки.

Верхня стінка утворюється невеликою частиною лобової кістки, lamina cribrosa гратчастої кістки і частково клиноподібної кісткою.

До складу нижньої стінки, або дна, входить піднебінний відросток верхньої щелепи і горизонтальна пластинка піднебінної кістки, складові palatum osseum; в передньому відділі його помітно отвір різцевого каналу, canalis incisivus.

На латеральній стінці носової порожнини звисають всередині три носові раковини, якими відокремлюються один від одного три носових ходу: верхній, середній і нижній.

Верхній носовий хід, meatus nasi superior, знаходиться між верхньою і середньою носовими раковинами гратчастої кістки; він удвічі коротше середнього ходу і розташовується тільки в задньому відділі носової порожнини; з ним повідомляються sinus sphenoidalis, foramen sphenopalatinum і в нього відкриваються задні чарунки решітчастої кістки.

Середній носовий хід, meatus nasi medius, йде між середньою і нижньою раковинами. В нього відкриваються cellulae ethmoidales anteriores et mediae і sinus maxillaris, а також вдається латерально від середньої раковини пузиреобразний виступ гратчастого лабіринту, bulla ethmoidalis (рудимент додаткової раковини). Кпереди від bulla і трохи нижче знаходиться канал у вигляді воронки, infundibulum ethmoidale, через який середній носовий хід і повідомляється з передніми осередками гратчастої кістки і лобової пазухою. Цими анатомічними зв'язками пояснюється перехід запального процесу при нежиті на лобову пазуху (фронтит).

Нижній носовий хід, meatus nasi inferior, проходить між нижньою раковиною і дном носової порожнини. У його передньому відділі відкривається носослізний канал, через який слізна рідина потрапляє в носову порожнину. Цим пояснюється, що при плачі посилюються носові виділення і, навпаки, при нежиті «сльозяться» очі. Простір між носовими раковинами і носової перегородкою отримало назву загального носового ходу, meatus nasi communis.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 502 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)