АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову альвеол.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  3. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  4. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  5. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  6. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  7. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  8. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  9. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.
  10. Дайте определение понятию «дыхание микроорганизмов». Перечислите типы дыхания. Охарактеризуйте основные типы биологического окисления. Опишите рост и размножение микроорганизмов.

Стінки альвеол - Це та поверхню, на якій відбувається газообмін. У легенях людини є до 700 000 000 альвеол з загальною площею поверхні 70-90 кв. м. Товщина альвеолярної стінки складає всього лише близько 00001 мм (01 мкм). Зовнішня сторона альвеолярної стінки покрита густою мережею кровоносних капілярів, і всі вони беруть початок від легеневої артерії і врешті-решт об'єднуються, утворюючи легеневу вену. Кожна альвеола вистелена вологим плоским епітелієм.

Клітини його уплошени, що робить ще більш тонким бар'єр, через який дифундують гази. В альвеолярної стінки присутні також колаген і еластичні волокна, які надають їй гнучкість і дозволяють альвеолам змінювати свій об'єм при вдиху і видиху.

Особливі клітини в альвеолярної стінки виділяють на внутрішню її поверхню речовина, що має властивостями детергенту, так званий сурфактаіт. Ця речовина знижує поверхневий натяг шару вологи на вистилає альвеоли епітелії, завдяки чому на розширення легенів при вдиху витрачається менше зусиль. Сурфактант прискорює також транспорт кисню і СО2 через цей шар вологи. Крім того, він допомагає ще й вбивати бактерій, яким вдалося проникнути в альвеоли. У здорових легень сурфактант безперервно секретується і реабсорбується. У плоду людини він з'являється вперше приблизно на 23-му тижні. Це одна з головних причин, через які плід до 24-го тижня вважається нездатним до самостійного існування. Цим же визначається і термін, раніше якого стимуляція передчасних пологів заборонена законом у Великобританії. Передбачається, що у немовлят, народжених раніше зазначеного терміну, може бути відсутнім сурфактант. Наслідком цього з'явиться синдром порушення дихання - одна з головних причин смерті недоношених немовлят. Без сурфактанту поверхневий натяг рідини в альвеолах в 10 разів перевищує норму і альвеоли після кожного видиху спадаются. А для того щоб вони знову розширилися при вдиху, потрібно затратити значно більше зусиль.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 482 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)