АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки

Прочитайте:
  1. A. Затримка додаткової дольки у порожнині матки
  2. E. - Широку зв’язку матки.
  3. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  4. N Скорочення матки поступово зменшуються, вони менш виражені в нижньому сегменті і шийці.
  5. N85 Інші незапальні ураження матки, за винятком шийки матки
  6. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  7. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  8. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  9. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  10. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки

Матка (metra, uterus, histerus)

Це порожнистий орган грушоподібної форми, довжиною 7-10 см, 2/3 на тіло 1/3 шийку. Товщина стінок 1-2 см, ширина в ділянці дна 4-5 см, вага не вагітної 50-100г. В матці є: тіло, перешийок і шийка матки. Тіло матки має дно – це куполоподібна частина

 

Порожнина 3 – ної форми, у верхівці відкриваються маткові труби, а у верхівку трикутника відкривається перешийок.

Перешийок – це частина матки розташований між маткою і шийкою, ширина 1 см. Вверху межує з маткою анатомічним внутрішнім вічком (це та частина де закінчується будова шийки матки і починається бідова тіла), а внизу переходить в шийку матки (закінчується будова слизової оболонки матки переходить в шийку матки). В пологах перешийок разом з шийкою утворюють нижній або малий сегмент матки.

Шийка матки – складається із над піхвової і піхвової частини. Піхвова частина шийки матки, що не народжувала – конусоподібної форми з вічком у вигляді крапочки; у жінок що народжувала – циліндричної форми з вічком у вигляді щілини або рисочки. Має веретеноподібної форми церві кальний канал вкритий циліндричним епітелієм (він продукує слиз, що є основою церві кальної або слизової пробки). Роль пробки захисна – механічним чином захищає і містить бактерицидні речовини, секрет має лужну реакцію.

Будова стінки матки:

- слизова – ендометрій складається із базального та функціонального шарів. Функціональний шар змінюється залежно від фаз менструального циклу і відторгається. Функціональний шар складається з компактного і губчастого шару. Базальний шар не змінюється із нього регенерує функціональний шар. Слизова оболонка вкрита миготливим циліндричним епітелієм.

- м’язова оболонка – біометрій складається з 3-х шарів, зовнішній – поздовжньо розташовані м’язові волокна; середній – має колові і косо розташовані волокна; внутрішній – поздовжні м’язові волокна. В тілі матки циркулярний шар, а в шийці – поздовжній.

- серозна оболонка – періметрій – очеревина, що вкриває матку при переході з матки на пряму кишку утворюється прямокишкова маткова складка, яка вистиляє дугласов карман (найнижча ділянка черевної порожнини) при переході із матки на сечовий міхур утворюється міхурові маткова складка. На рівні внутрішнього вічка матку оточує параметрій (клітковина малого тазу). Матка розташована в центрі малого тазу на однаковій відстані від крижі симфізу і бічних стінок тазу, дно матки не виходить за межі площини входу, а зовнішнє вічко розташоване на інтерспінальній лінії. Матка знаходиться в положенні antuverzio (це нахилення матки на перед, до сечового міхура), antuflecsio (кут між тілом та шийкою матки відкритий на перед і дорівнює 120.

Функція матки:

- менструальна

- дітородна

Зв’язковий апарат матки:

1. Підвішувальний апарат

А) круглі зв’язки матки

Б) широкі зв’язки матки

В) власні зв’язки яєчників

Г) лійково – тазові (які підвішують матку)

2. Фіксуючий апарат

А) основна (поперечна) або кардинальна зв’язка матки

Б) крижова – маткова зв’язка

В) міхурові зв’язка

3. Опорний апарат - м’язи і фасції тазового дна.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 614 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)