АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОРГАН СЛУХУ ТА РІВНОВАГИ

Прочитайте:
  1. I. Организационный момент
  2. I. Организационный момент.
  3. I. Патология половых органов в общем.
  4. I. Права медицинской организации
  5. I. Расходы, покрываемые организаторами
  6. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  7. II. Організація і склад експертних комісій
  8. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  9. II. Распределение лекарственных средств в организме. Депонирование.
  10. III. Выделение лекарственных веществ, являющихся продуктами жизнедеятельности грибов и микроорганизмов; биотехнология (клеточная и генная инженерия)

Слуховий аналізатор складається: 1. Вухо; 2. Присітково – завитковий нерв; 3. Підкіркові центи слуху (нижні горбики середнього мозку); 4. Скронева ділянка кори головного мозку.

Орган слуха складається:

1. Зовнішне вухо (auris externa) складається з вушної раковини і зовнішнього слухового ходу.

2. Середнє вухо (auris media) – барабанна порожнина і євстахієва труба.

3. Внутрішне вухо (auris interna) – кістков. І перетинчастий лабіринт.

ЗОВНІШНЕ ВУХО складається з вушної раковини (aurikula) складається з еластичного хряща якого немає в ділянці вушної часточки і має завиток, протизавиток, козелок протикозелок. Зовнішній слуховий хід (meatus acurticus externy) довжина 3.5 см. має звуження і вигин щоб закапати вухо відтягнути вухо назад і вверх.На межі зовнішнього і середнього вуха є барабанна перетинка (membrane timpani) – це овальна пластинка яка в центрі має втиснення пучок до якого кріпиться ручка молоточка. Вона складається (барабанна перетинка) з натянутой частини (не має фіброзних волокон). Середне вухо складаеться з барабанної порожнини та євстахієвої труби. Барабанна порожнина (cavitas timpani) заповнена повітрям і містить систему кісточок з’єднаних між собою: - молоточок (malius); - ковадло (inkus); - стремінце (stapes). Євстахієва труба сполучає середне вухо і носоглотку слугує для вирівнювання тиску на барабанну перетинку. У малих дітей вона коротка і широка тому інфекція з носоглотки швидко потрапляє в середне вухо і викликає запалення отит. ВНУТРІШНЕ ВУХО складається з кісткового і перетинчастого лабіринтів. Перетинчастий лабіринт (labirinthus osseus) знаходиться в середені кісткового, а між ними рідина перетлімфа, в середині перетинчастого – рідина ендолімфа. Будова кісткового перетинчастого лабіринту:

1) Має завиток (2.5 оберти) cohlea.

2) Пристінок (vestibulum) він має овальне вікно до якого прилягає стремінце і кругле вікно закрите вторинною барабанною перетинкою наявність якої дає змогу коливатись пере лімфи.

3) Три півколові канали які розташовані в трьох взаємно перпендикулярних площинах має розшир. Ампули. Будова перетинчастого лабіринту повторює обриси кісткового лабіринту і має:

1) Перетинчасту протоку завитка

2) Маточка і мішечок – приснок

3) Перетинчасті і півколові канали

Перетинчаста протока має завитка Δ форму де на основній мембрані лежить – кортіїв орган.Кортіїв орган переводить звукові коливання в нервовий імпульс і складається:

1) Опорні клітини

2) Волоскові клітини – волоски яких занурені в покривну мембрану

3) Покривна мембрана

ОРГАН РІВНОВАГИ (вестибулярний апарат) 8 пара ЧМН (vestibulocochlearis).

До нього належить:

1) Отолітовий апарат який у вигляді плям розташований в маточці і мішечку.

Будова:

- Опорні клітини

- Волоскові клітини

- Отолітова мембрана з отолітами (солі кальцій)

2) Ампулерний апарат розташований в ампулах пів колових каналів.

Будова:

- Опорні клітини

- Волоскові клітини

- Купол розташов. ампул. апарат у вигляді гребідінців.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 630 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)