АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Очне яблуко

Око складається з 3-х оболонок і ядра:

1. фіброзна – складається зі склери – це непрозора білкова оболонка і рогівка – це прозора оболонка складається з 5 шарів, немає судин, а має багато нервових закінчень, тому дуже чутлива до пошкодження. На межі переходу склери в рогівку є коловий венозний канал – Шлемів канал.

2. судинна – складається з власне судинної оболонки, війкового тіла, яке продукує внутріочну рідину (водянисту вологу) яка потрапляє в задню камеру ока через зіницю в передню камеру ока і далі всмоктується в Шлемів канал від війкового тіла до кришталика ідуть цинтові зв’язки – це дає змогу змінювати кривизну кришталика. Райдужка (iris) містить пігмент, якщо його мало – очі голубі, якщо багато – карі. Отвір в центрі райдужки називається зіниці (1,5 – 8мм) існує співдружня реакція на світло.

3. сітківка (retina) – містить палички і колбочки, палички містять пігмент родопсин і сприймають сутінкове бачення; колбочки містять пігмент родопсин – забезпечує кольорове бачення.

Існує 3 види колбочок:

- пігмент хлоролаб – сприймають зелений колір

- пігмент еритролаб – сприймають червоний колір

- пігмент цианолаб – сприймають синій колір

Сітківка має 2 плями:

1. сліпа пляма – це місце виходу зорового нерва (немає паличок і колбочок)

2. центральна ямка – знаходяться тільки колбочки, це місце найкращого бачення.

Ядро

1. склисте тіло – це драглиста речовина, яка виконує опорну і захисну функцію.

2. кришталик – це двояко випукла лінза, не має судин і нервів, тому буває штучний. Змінюючи свою кривизну забезпечує бачення рівновіддалених предметів.

3. водяниста волога – розташована в передній камері ока (між рогівкою і райдужкою) і в задній камері ока (між райдужкою і кришталиком).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)