АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Б 1 Вісі і площини. Медична термінологія

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. ДЕОНТОЛОГIЯ I МЕДИЧНА ДОКУМЕНТАЦIЯ
  3. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ
  4. Догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка
  5. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  6. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах
  7. Екстрена медична допомога при механічній асфіксії.
  8. Лікар–медична сестра–молодший медичний персонал
  9. Медична деонтологія

Для позначення розміщення частин тіла у просторі використовують поняття про вісі і площини. При цьому їх розглядають відносно людини, яка знаходиться у вихідному анатомічному положенні. В такому положенні через людське тіло умовно можна провести 3 взаємоперпендикулярні площини: горизонтальну, фронтальну та сагітальну.

Горизонтальна площина відокремлює верхню частину тіла від нижньої. Поверхня будь-якого органу, звернена в бік голови, називається краніальною, а протилежна поверхня, що звернена до тазу – каудальною. Коли описують будову кінцівок, вживають терміни «проксимально» і «дистально». Проксимальною називають частину кінцівки, розміщена більше до тулуба, дистальною більш віддаленою від тулуба.

Фронтальна площина розміщена вертикально, паралельно площині лоба і відокремлює передню частину тіла від задньої. Передню частину тіла називають ще вентральною, задню – дорзальною.

Сагітальна площина розміщена вертикально спереду назад. Сагітальна площина, що проходить через середину тіла, і поділяє його на праву і ліву частини, називається середньою або медіальною. Поверхню органа, звернену в бік серединної площини тіла, називають медіальною, а протилежну – латеральною.

При пересіканні кожних з двох площин утворюють 3 вісі симетрії чи обертання: вертикальна, фронтальна і сагітальна. Вертикальна вісь утворена внаслідок пересікання сагітальної площини з фронтальною. Вона спрямована вздовж тіла стоячої людини.

Навколо вертикальної вісі в суглобах можливі 2 рухи:

- для кінцівок – пронація (обертання досередини) і супінація (обертання досередини)

- для голови, шиї та хребта – повороти вправо і вліво.

Навколо фронтальної вісі можливі 2 рухи:

- згинання

- розгинання

В суглобах можливі 2 рухи навколо сагітальної вісі:

- для кінцівок – відведення і приведення

- для голови, шиї, тулуба – нахили вправо і вліво

Сукупність термінів, які використовують в анатомії, складають анатомічну номенклатуру. До 1955 р. користувались Базельскою Анатомічною номенклатурою, прийнятому на анатомічному конгресі в м. Базелі (Швейцарія). Базельска анатомічна номенклатура була перекладена українською мовою та опублікована в 1925 р. Цешківським, Черняхівським. Терміни Базельської номенклатури позначаються в літературі абревіатурою BNA. В 1955 р. на Міжнародному конгресі анатомів у Парижі біла прийнята сучасна Паризька анатомічна номенклатура (PNA). Пізніше анатомічну номенклатуру уточнювали на 7-8 інтернаціональних конгресах. Паризька анатомічна номенклатура перекладена багатьма мовами.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 757 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)