АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову дванадцятипалої кишки.

Прочитайте:
  1. B. Проривна виразка 12-палої кишки.
  2. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  3. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  4. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  5. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  6. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  7. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  8. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  9. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  10. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС

Дванадцятипала кишка - Сама «товста» з усіх відділів тонкого кишечника і найкоротша; її довжина складає всього 25-30 см. Клітини слизової оболонки тонкого кишечника мають ворсинки, які забезпечуютьбільшу поверхню всмоктування поживних речовин. У цьому шарі також розташовані залози, секретирующие кишковий сік, до складу якого входять численні ферменти, що беруть участь у розщепленні (переварюванні) всіх інгредієнтів продуктів харчування.

При рентгенологічному дослідженні виділяється початкова частина дванадцятипалої кишки - Цибулина. Слизова цибулини, як і воротаря шлунка, має поздовжні складки, тоді як інша частина тонкого кишечника - циркулярні.

У порожнину дванадцятипалої кишки відкривається єдиним отвором (сфінктер Одді) загальний проток желчеви-ведучий шляхів і головний протока підшлункової залози, а також додатковий проток підшлункової залози.

За жовчному протоку в кишечник надходить жовч, яка утворюється в печінці. У тому випадку якщо в просвіті дванадцятипалої кишки знаходиться їжа, то жовч надходить в неї безпосередньо з печінки, а при нестачі - з жовчного міхура. В останньому також відбувається накопичення жовчі під час відсутності їжі в кишечнику. Склад жовчі в дванадцятипалій кишці багато в чому визначається тим, надходить вона прямо з печінки або з жовчного міхура.

Жовч в жовчному міхурі більш концентрована (в 3-5 разів) в порівнянні з надходить безпосередньо з печінки. Основними її компонентами є вода, жовчні кислоти, холестерин і т.д. Жовчовиділення починається приблизно через 5-10 хвилин після початку їжі і закінчується після повного спорожнення шлунка. Однією з найважливіших функцій жовчі є емульгування жирів (ліпідів), що значно збільшує поверхню зіткнення ферментів і ліпідів, що забезпечує їх більш повне розщеплення.По головному і добавочному протоках підшлункової залози в дванадцятипалу кишку надходить комплекс протеолітичних ферментів, що розщеплюють всі інгредієнти їжі - білки, жири і вуглеводи. Склад соку в значній мірі визначається складом з'їденої їжі. Тобто якщо в раціоні переважали білки, то в складі секрету міститься велика кількість ферментів, які беруть участь в процесі їх перетравлення і т.д.У дванадцятипалій кишці відбувається активне всмоктування води, мінеральних солей, вітамінів, а також амінокислот, жирних кислот, моно-і дісахаров.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)