АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову підшлункової залози.

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  4. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  5. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  6. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  7. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  8. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  9. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  10. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС

Підшлункова залоза (pancreas) - травна залоза, яка володіє зовнішньосекреторної (екзокринної) і внутрисекреторной (ендокринної) функціями.

Анатомія. Підшлункова залоза розташована в черевній порожнині позаду шлунка на рівні 1,11 поперекових хребців. Вага її 70-80 р. В ній розрізняють головку, тіло і хвіст.

Головка підшлункової залози розміщена в дузі дванадцятипалої кишки. Протока підшлункової залози впадає в більшості випадків після з'єднання з загальним жовчним протоком в дванадцятипалу кишку на великому її соски. Хвіст стикається з селезінкою. Тіло підшлункової залози, що має вигляд тригранної призми, спереду покрита очеревиною. Кровопостачання підшлункової залози здійснюється через верхню і нижню підшлунково-двенадцатиперстные артерії. Відтік крові відбувається в систему ворітної вени. Іннервується підшлункова залоза гілками чревного, верхньої брижових, печінкового та селезінкового сплетень.

Екзокринна частина підшлункової залози є складною альвеолярно-трубчастою залозою (див. Залози). Її паренхіма складається з численних часточок, відокремлених один від одного прошарком сполучної тканини. Велика частина часточок підшлункової залози представлена кінцевими секреторними відділами - ацинусами, клітини яких виділяють панкреатичний сік. Крім цього, в паренхімі підшлункової залози є скупчення клітин (острівці Лангерганса), багато забезпечені кровоносними судинами і не мають вивідних проток, тобто володіють внутрішньою секрецією.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 430 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)