АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте будову яєчок.

Прочитайте:
  1. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  2. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  3. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  4. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  5. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  6. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  7. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  8. Дослід 5. Відеофільм про будову і функції нефрона.
  9. Завдання №2. Замалюйте схематично будову зуба.
  10. Новий етап розвитку знань про будову функції головного мозку у 19ст.

Сім'яники, яєчка (лат. testiculi, грец. ὄρχις) — чоловічі парні статеві залози (гонади) самців, в яких утворюються сперматозоїди та статеві гормони[1].

У більшості видів ссавців (окрім однопрохідних, багатьох комахоїдних та неповнозубих, хоботних, даманів, сирен, ластоногих та китоподібних) розташовані у мошонці (м'язо-шкіряний мішечок). У деяких ссавців (окремі види гризунів) сім'яники опускаються у мошонку тільки у період розмноження, а потім знов підіймаються у черевну порожнину. Формуються у черевній порожнині плоду, але до моменту народження або одразу після нього опускаються у мошонку через паховий канал. Цим досягається зниження температури залоз, що необхідно для нормального розвитку сперматозоїдів.

Яєчка у мошонці відділені одне від одного перетинками з сполучної тканини, розміщені здебільшого на різному рівні та можуть відрізнятись за розмірами. У дорослого чоловіка довжина яєчка становить приблизно 3,8 см, ширина – 2,5 см, вага залежить від зросту та становить 12,5 — 25г. Яєчко складається з звивистих сім’яних канальців, в яких розвиваються сперматозоїди. Загальна довжина канальців — біля 70 см. Вони оточені перетинками з сполучної тканини, в яких розташовані скупчення клітин Лейдига. Ці клітини продукують чоловічі статеві гормони — андрогени, зокрема тестостерон. Ці гормони підтримують статеву систему чоловіків у функціональному стані, без них статеві органи не досягають повного розвитку. Крім того вони відповідають за формування вторинних статевих ознак. Функції яєчка знаходяться під контролем передньої долі гіпофіза.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 480 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)