АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте будову сечоводів.

Прочитайте:
  1. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  2. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  3. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  4. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  5. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  6. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  7. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  8. Дослід 5. Відеофільм про будову і функції нефрона.
  9. Завдання №2. Замалюйте схематично будову зуба.
  10. Новий етап розвитку знань про будову функції головного мозку у 19ст.

Сечовід – тонкий протока, що з’єднує нирку і сечовий міхур, по якому сеча виводиться з нирки в сечовий міхур. Будова і функції сечоводів забезпечують нормальну роботу сечовивідної системи. Кожна нирка має свій сечовід, який виходить з ниркової миски та входить в сечовий міхур. Довжина кожного сечоводу близько 30 см, діаметр коливається від 4 до 7 мм. Розмір сечоводу має велике значення при сечокам’яної хвороби. Камені розміром більше 4 мм не можуть вільно вийти з струмом сечі в сечовий міхур і призводять до розвитку ниркової коліки.

Сечовід: будова черевної та тазової частини

Від ниркової миски сечовід йде в напрямку вниз і в середину і малий таз, там він входить в сечовий міхур, прободая його стінку в косому напрямку. У кожному сечоводі розрізняють черевну і тазову частину. Черевна частина сечоводу розташовується спереду великий поперекового м’яза. Перед правим сечоводом знаходиться спадний відділ дванадцятипалої кишки, судини і підстава брижі тонкої кишки. Попереду лівого розташовується дванадцятипалої-тощекішечний вигин, судинний пучок і підстава брижі сигмовидної кишки.

У тазової частини сечоводи проходять попереду клубових артерій і вен. Діаметр сечоводу в цій частині звужений. У чоловіків він проходить спереду від сім’явивідної протоки і нижче верхнього полюса насіннєвого бульбашки впадає в сечовий міхур. У тазової частини сечоводи у жінок оточені іншими органами: сечовід проходить по краю яєчника і маткової шийки, входить в сечовий міхур збоку від піхви.

внутрістеночних називається частина сечоводу, розташована всередині стінки сечового міхура.

Сечовід: будова стінки

Стінка сечоводу, так само як і ниркова балія з чашками, складається з трьох оболонок: зовнішньої – із сполучної тканини, внутрішньої, покритої зсередини перехідним епітелієм зі слизовими залозами і середньої, що складається з двох шарів мускулатури – поздовжнього і циркулярного. Мускулатура сечоводів не пов’язана з м’язовим шаром сечового міхура і запобігає зворотний струм сечі з міхура в сечовід.

У місці входження сечоводу в сечовий міхур в його стінці знаходиться шар поздовжніх м’язів, тісно пов’язаний з м’язовим шаром сечового міхура. Цей шар активно перешкоджає зворотному ввезенню сечі в сечовід. Наявність цього шару обмежує поширення інфекції з сечового міхура в сечовід і далі в нирки.

Сечовід: будова просвіту

Просвіт сечоводу має кілька звужень:

– перша звуження знаходиться в ділянці переходу балії в сечовід;

– друга розташовується на кордоні між черевної і тазової частиною;

– третя звуження може перебувати в будь-якій ділянці тазової частини;

– четверте звуження розташовується поблизу стінки сечового міхура.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 477 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)