АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте будову внутрішніх жіночих статевих органів.

Прочитайте:
  1. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  2. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  3. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  4. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  5. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  6. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  7. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  8. Випадіння статевих органів у жінок
  9. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.
  10. Внутрішньосекреторна функція підшлункової та статевих залоз

Внутрішні статеві органи

Піхву (вагіна) - внутрішній статевий орган жінки, який бере участь в процесі статевого акту, а в пологах є частиною родового каналу. Довжина піхви у жінок, в середньому, 8 см. Але у деяких воно може бути довшим (до 10-12 см) або коротше (до 6 см). Усередині піхву вистелена слизовою оболонкою з великою кількістю складок, що дозволяє йому розтягуватися в процесі пологів.

Яєчники - жіночі статеві залози, з моменту народження в них міститься більше мільйона незрілих яйцеклітин. У яєчниках також утворюються гормони естроген і прогестерон. Завдяки постійному циклічному зміни змісту цих гормонів в організмі, а також виділенню гормонів гіпофізом відбуваються дозрівання яйцеклітин і їх подальший вихід з яєчників. Цей процес повторюється приблизно через кожні 28 днів. Звільнення яйцеклітини називається овуляцією. У безпосередній близькості від кожного яєчника розташовується фаллопієвих труб.

Фаллопієві труби (маткові труби) - дві порожнисті трубки з отворами, що йдуть від яєчників до матки і відкриваються в її верхній частині. На кінцях труб поблизу яєчників є ворсинки. Коли яйцеклітина виходить з яєчника, ворсинки своїми безперервними рухами намагаються захопити її і загнати в трубу, щоб вона могла продовжувати шлях до матки.

Матка - порожнистий орган, що має форму груші. Розташовується вона в порожнині таза. Під час вагітності матка збільшується в міру росту плода. Стінки матки складаються з шарів м'язів. З початком сутичок і під час пологів м'язи матки скорочуються, шийка матки розтягується і розкривається і плід виштовхується в родовий канал.

Шийка матки являє собою її нижню частину з проходом, що з'єднує порожнину матки і піхву. Під час пологів стінки шийки матки стоншуються, зів шийки матки розширюється і набуває вигляду круглого отвори з діаметром приблизно 10 сантиметрів, за рахунок цього стає можливим вихід плоду з матки в піхву.

Дівоча пліва (гимен) - тонка складка слизової оболонки у дів, розташована біля входу у піхву між внутрішніми та зовнішніми статевими органами. Кожна дівчина має індивідуальні, тільки їй притаманні особливості дівочої пліви. У незайманій пліві є одне або кілька отворів різної величини і форми, через які при менструації виділяється кров.

 

102.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 385 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)