АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову шлунка.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  3. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  4. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  5. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  6. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  7. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  8. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  9. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.
  10. Дайте определение понятию «дыхание микроорганизмов». Перечислите типы дыхания. Охарактеризуйте основные типы биологического окисления. Опишите рост и размножение микроорганизмов.

Стінка шлунка складається з слизової оболонки, підслизової основи, м’язової і серозної оболонок. Слизова оболонка шлунка товщиною близько 1 мм має нерівну поверхню. Складний рельєф її обумовлений наявністю складок, полів і ямок. За малої кривизни шлунка складки мають поздовжній напрямок (шлункова доріжка). Шлункові поля – це ділянки слизової оболонки з відмежовані за допомогою борозенок групами залоз. Шлункові ямки є численні поглиблення епітелію, в які відкриваються по 2-3 залози. Загальне число ямок досягає майже 3 млн. Внутрішня поверхня шлунка вкрита одношаровим високопрізматіческім епітелієм кишкового типу.

Всі клітини епітелію – поверхневі епітеліоцити, постійно виділяють слизоподібні секрет. Шар слизу захищає слизову оболонку від механічних впливів їжі і перешкоджає самопереваріванію тканин шлунковим соком. При дії подразнюючих речовин (спирту, кислот тощо) кількість виділеної слизу значно збільшується. Таким чином, поверхневий епітелій шлунка являє собою величезну залізисте поле. Активна поверхня слизової оболонки шлунка в багато разів збільшується завдяки наявності численних і різноманітних по структурі шлункових залоз – власних, пилорическую і кардіальних.

Залози шлунка. В шлункових залозах розрізняють шийку і головну частину, що складається з тіла і дна. Головна частина є секреторним відділом, а шийка – вивідним протокою залози. В кардіальному, фундального і пілоричному відділах шлунка залози мають неоднакове будову. Кардіальні залози – прості трубчасті залози з сильно розгалуженими кінцевими відділами. Вони розташовуються у власній пластинці слизової оболонки кардіального відділу шлунка. Епітелій кардіальних залоз складається з слизових клітин (імукоцітов), а також одиничних парієтальних екзокріноціти і ендокріноцітов.

Власні залози шлунка (фундального) – це прості трубчасті нерозгалужені залози, розташовані в області дна і тіла шлунка. Це найбільш численні залози шлунка. Загальна їх кількість у людини становить близько 35 млн. Шейка цих залоз містить камбіальні клітини і шеечние мукоціти. У епітеліальної стінці тіла і дна фундального залоз розрізняють головні і парієтальні (обкладувальні) екзокріноціти, мукоцити, ендокріноціти і малодиференційовані епітеліоцити.

Пилорические залози є трубчастими залозами з короткими і розгалуженими кінцевими відділами. Вони розташовуються в області воротаря. Між цими залозами добре виражені прошарку сполучної тканини слизової оболонки. Епітелій пилорическую залоз утворений переважно мукоцитами і ендокріноцітамі. Для пилорическую залоз характерно те, що вони відкриваються в глибокі шлункові ямки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 454 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)