АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову аорти.

Прочитайте:
  1. E. - Клапана аорти.
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Г. Розшаровуюча аневризма аорти.

Аорта -

Аорта, aorta, представляє основний стовбур артерій великого кола кровообігу, що виносить кров з лівого шлуночка серця. В аорті розрізняють наступні три відділи:

1. pars ascendens aortae - висхідна частина аорти (розвинулася з truncus arteriosus),

2. arcus aortae - дуга аорти - похідне 4-й лівої артеріальної дуги і

3. pars descendens aortae - низхідна частина аорти, яка розвивається з дорсального артеріального стовбура зародка.

Pars ascendens aortae починається значним розширенням у вигляді цибулини - bulbus aortae. Зсередини цьому розширенню відповідають три синуса аорти, sinus aortae, що розташовуються між стінкою аорти і стулками її клапана. Довжина висхідної частини аорти близько 6 см. Разом з truncus pulmonalis, позаду якого вона лежить, aorta ascendens ще покрита перикардом. Позаду рукоятки грудини вона триває в arcus aortae, Яка загинається назад і вліво і перекидається через лівий бронх при самому його початку, потім переходить на рівні IV грудного хребця в низхідну частину аорти.

Pars descendens aortae лежить в задньому середостінні спочатку вліво від хребетного стовпа, потім відхиляється кілька вправо, так що при проходженні через hiatus aorticus діафрагми на рівні XII грудного хребця стовбур аорти розташовується попереду хребетного стовпа по середній лінії. Спадна частина аорти до hiatus aorticus носить назву pars thordcica aortae, нижче перебуваючи вже в черевній порожнині, - pars abdominalis aortae. Тут на рівні IV поперекового хребця вона віддає дві великі бічні гілки (загальні клубові артерії) - bifurcatio aortae (роздвоєння) і продовжується далі в таз у вигляді тонкого стволика (a. sacralis mediana).

При кровотечі з нижележащих артерій ствол черевної аорти притискають до хребетного стовпа в області пупка, який служить орієнтиром рівня аорти, розташованого вище біфуркації її.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 450 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)