АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова і функції спинного мозку.

Прочитайте:
  1. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  2. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  3. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  4. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  5. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  6. VII. БОЕВЫЕ ПОВРЕЖДЕНИЯ ПОЗВОНОЧНИКА И СПИННОГО МОЗГА
  7. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  8. Анатомічна будова кістки
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомія спинного мозку

Будова і функції спинного мозку. Спинний мозок дорослої людини – це довгий тяж майже циліндричної форми. Знаходиться спиною мозок в хребетному каналі. Спинний мозок розділений на дві симетричні половини передньою і задньою поздовжніми борознами. У центрі спинного мозку проходить спинномозковий канал, заповнений спинномозковою рідиною. Навколо нього зосереджено сіра речовина, на поперечному зрізі має форму метелики і утворене тілами нейронів. Зовнішній шар спинного мозку утворений білим речовиною, що складається з відростків нейронів, що утворюють провідні шляхи.

На поперечному розрізі стовпи представлені передніми, задніми і бічними рогами. У задніх рогах знаходяться ядра чутливих нейронів, в передніх – нейрони, що утворюють рухові центри, в бічних рогах залягають нейрони, що утворюють центри симпатичної частини вегетативної нервової системи. Від спинного мозку відходить 31 пара змішаних нервів, кожен з яких починається двома корінцями: переднім (руховим) і заднім (чутливим). У складі передніх корінців знаходяться також вегетативні нервові волокна. На задніх корінцях розташовані нервові вузли – скупчення тіл чутливих нейронів. З’єднуючись, корінці утворюють змішані нерви. Кожна пара спинномозкових нервів іннервує певну ділянку тіла.

Функції спинного мозку:

– Рефлекторна – здійснюється соматичної і вегетативної нервової системи.

– Провідникова – здійснюється білою речовиною висхідних і низхідних провідних шляхів.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)