АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Якими волокнами представлена біла речовина головного мозку?

Прочитайте:
  1. C. Волокнами лівого зорового нерва
  2. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  3. F. Волокнами лівого зорового нерва
  4. I. Волокнами лівого зорового нерва
  5. Аллохтонная микрофлора полости рта представлена микробами, присущими другим областям. В её состав входят виды, обычно обитающие в кишечнике или носоглотке.
  6. Анатомія головного мозку
  7. АРХИТЕКТОНИКА КОРЫ БОЛЬШИХ ПОЛУШАРИЙ ГОЛОВНОГО МОЗГА
  8. Атеросклероз сосудов головного мозга
  9. Атеросклероз сосудов головного мозга
  10. Б. Гражданское право и его аналогии (кроме уголовного права).

Біла речовина півкуль великого мозку складається з великої кількості нервових волокон, що мають різне спрямування. Нервові волокна, які проводять імпульси у висхідному або в низхідному напрямку, утворюють провідні шляхи. На підставі будови і функцій ці волокна поділяють на три групи провідних шляхів: асоціативні, комісуральних і проекційні.

Асоціативні нервові волокна (провідні шляхи) з’єднують різні ділянки кори і підкіркові ядра (базальні вузли) в межах однієї півкулі. За асоціативним проводять шляхах нервові імпульси передаються з одних центрів півкулі в іншу, наприклад з чутливих (зорового, слухового, загальної чутливості) в руховий центр для відповідної реакції на що надійшли в мозок сигнали.

Комісуральних нервові волокна (провідні шляхи) проходять в коміссуру-спайках (мозолистом тілі, передній білої спайці, спайці зводу мозку) і з’єднують однакові ділянки сірої речовини (кори, підкіркових ядер) правої і лівої півкуль. За допомогою комісуральних провідних шляхів узгоджуються дії функціональних центрів правої і лівої половин мозку.

Проекційні нервові волокна (провідні шляхи) пов’язують спинний мозок з головним (висхідні шляхи), а також головний мозок зі спинним (низхідні шляхи). З півкулі великого мозку в бік спинного та з спинного мозку до кори і підкіркових ядер проекційні провідні шляхи проходять через внутрішню капсулу. Внутрішня капсула — це вузька ділянка білої речовини головного мозку, розташований у кожній півкулі на кордоні його з проміжним мозком. З медіальної сторони до внутрішньої капсулі прилягає таламус, з боку півкулі великого мозку — велике чечевицеподібних ядро — одне з підкоркових ядер.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 595 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)