АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВЕЛИКОГО МОЗКУ

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - великого поперекового м’язу.
  4. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  5. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  6. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  8. Анатомія головного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомія спинного мозку

Для вивчення локалізації функцій в корі великого мозку застосовують різні методи:

- - часткове видалення кори;

- - хімічне та електричне подразнення певних відділів

- - запис біотоків мозку;

- - метод умовних рефлексів.

 

За допомогою методу подразнення в корі були встановлені наступні зони:

 

1. 1. Моторна зона (рухова)

 

Рухи виникають при подразненні кори у ділянці передцентральної закрутки. При її подразненні виникають різноманітні скорочення скелетної мускулатури на протилежній стороні. Верхні ділянки моторної зони пов’язані з рецепторами м’язів нижніх кінцівок, середні – м’язів тулуба, нижні – м’язів голови.

В залежності від поширення пошкоджень передцентральної закрутки, наступають паралічі (повна відсутність рухів) або парези (послаблені, обмежені рухи).

 

2. 2. Сенсорна зона (чутлива)

 

Ділянка шкірної чутливості локалізується в постцентральній закрутці. Клітини цієї ділянки сприймають імпульси від тактильних, больових і температурних рецепторів шкіри. Верхні ділянки постцентральної закрутки пов’язані з рецепторами шкіри нижніх кінцівок, середні – з рецепторами шкіри тулуба і рук, нижні – з рецепторами шкіри голови і обличчя.

Ушкодження ділянки постцентральної закрутки на одній стороні приводить до порушення шкірної чутливості на протилежній стороні тіла. При двосторонньому пошкодженні вказаної зони кори великого мозку спостерігається повна втрата чутливості (анестезія).

 

Зорова ділянка розміщена в потиличних частках кори великого мозку обох півкуль. Цю ділянку розглядають як проекцію сітківки ока. При ушкодженні потиличної ділянки може порушитись зорова пам’ять, орієнтація в незвичній обстановці і розвинутись повна коркова сліпота.

 

Слухова ділянка локалізується в скроневих частках кори великого мозку. Сюди надходять нервові імпульси від рецепторів завитка внутрішнього вуха. При ушкодженні цієї зони може виникнути словесна і музична глухота, коли людина чує, але не розуміє змісту слів. Двостороннє пораження слухової ділянки приводить до повної коркової глухоти.

.

Смакова ділянка розміщена в лімбічній системі (гачок) кори великого мозку. Ця ділянка отримує нервові імпульси від смакових рецепторів слизової оболонки порожнини рота.

 

Нюхова ділянка розміщується в лімбічній системі (гачок, гіпокамп) кори великого мозку. Сюди надходять нервові імпульси від нюхових рецепторів слизової оболонки носа. Пошкодження цієї зони призводить до зниження або втрати нюху.

 

3. 3. Асоціативні зони

 

До них належать тім’яна і скронева ділянки кори. Вони беруть участь у формуванні мови, сприйнятті форми і розташування власного тіла та просторового співвідношення навколишнього світу. Встановлено, що лобна частка є нервовою структурою, яка організовує реакції поведінки, використовуючи набутий досвід. Діяльність середніх ділянок кори лобних часток пов’язана з формуванням особистості і соціальних відносин людей. Таким чином, асоціативні зони пов’язані із складними процесами вищої нервової діяльності і функціонують як єдине ціле.

 

4. 4. Функціональні зони мови

 

В лобній ділянці лівої півкулі розміщується моторний центр мови (центр Брока). У ліворуких він локалізується в правій півкулі. При пораженні цього центру мова стає затруднена або і неможлива.

В скроневій ділянці знаходиться сенсорний центр мови (центр Верніке). Пошкодження цієї ділянки приводить до розладів сприймання мови: хворий не розуміє змісту слів.

В потиличній ділянці кори великого мозку є зони, які забезпечують сприйняття письмової (зорової) мови. При пораженні цієї ділянки хворий не розуміє письмового тексту.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 563 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)