АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОБОЛОНКИ МОЗКУ

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

1) 1) Тверда оболонка головного мозку

 

Вистеляє черепну порожнину і щільно зрощується з кістками, утворюючи їхнє окістя. Вона складається із зовнішньої та внутрішньої пластинок, має велику кількість судин та нервів. Між нею та павутинною оболонкою, як і між відповідними оболонками спинного мозку, є субдуральний простір. Від твердої оболонки відходить кілька відростків, що проходять між окремими частинами мозку і запобігають струсу та зміщенню їх. До цих відростків відносять:

- - мозковий серп – розміщується в сагітальній площині між півкулями великого мозку;

- - намет мозочка – розміщений в горизонтальній площині і відділяє півкулі великого мозку від мозочка; прикріплюється до верхніх країв кам'янистих частин скроневих кісток та до потиличної кістки;

- - мозочковий серп.

Тверда оболонка головного мозку в деяких місцях розщеплюється і утворює вузькі, трикутної форми порожнини – пазухи твердої мозкової оболонки.

2) 2) Павутинна оболонка головного мозку

 

Як і відповідна оболонка спинного мозку, відділяється від твердої оболонки субдуральним простором. Від неї до м’якої оболонки відходять численні пучки. Павутинна оболонка проходить над борознами, щілинами та різними заглибленнями мозку і утворює підпавутинні цистерни. Найбільшими з них є: мозочково-довгаста – розташована між заднім краєм мозочка та довгастим мозком, міжніжкова – між ніжками мозку і ін. Біля потиличного отвору підпавутинний простір головного мозку продовжується у підпавутинний простір спинного мозку.

 

3) М’яка оболонка головного мозку

 

Щільно прилягає до поверхні мозку. В її товщі проходять кровоносні судини та судинні сплетення.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 497 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)