АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НИЗХІДНІ ПРОВІДНІ ШЛЯХИ

Прочитайте:
  1. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  2. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  3. Асоціативні провідні шляхи
  4. Аферентні провідні шляхи
  5. Ентеральні шляхи
  6. Еферентні провідні шляхи
  7. Комісуральні та асоціативні провідні шляхи центральної нервової системи
  8. Низхідні рухові шляхи мозочку
  9. Органи і шляхи виділення кінцевих продуктів обміну

 

Низхідні (еферентні) або рухові провідні шляхи – це система нервових волокон, які передають імпульси від кори або нижчерозміщених ядер головного мозку через спинний мозок до робочих органів.

Рухові шляхи складаються переважно з двох нейронів. Останній нейрон завжди представлений клітинами передніх рогів сірої речовини спинного мозку або клітинами рухових ядер черепних нервів.

 

Основні низхідні провідні шляхи

 

1) 1) пірамідні шляхи – проводять нервові імпульси від кори до моторних клітин спинного і довгастого мозку; є шляхами довільних рухів:

 

- - пірамідний корково-мозковий шлях – починається від великих пірамідних клітин (клітин Беца) кори мозку, проходить через внутрішню капсулу, основу ніжок мозку, основу моста, піраміди довгастого мозку. На межі із спинним мозком розгалужується на бічний і передній пірамідний пучки. Бічний пучок утворює перехрест і опускається в бічний канатик спинного мозку, де закінчується в клітинах переднього рогу. Передній шлях проходить в передньому канатику, утворюючи посегментний перехрест; його волокна також закінчуються в клітинах переднього рогу.

 

- - корково-ядерний шлях – починається в нижній третині передцентральної закрутки, проходить через коліно (згин) внутрішньої капсули і закінчується в клітинах моторних ядер черепних нервів протилежної сторони.

 

2) 2) екстрапірамідні шляхи – входять до складу екстрапірамідної системи. До екстрапірамідних, рефлекторних рухових шляхів, належать:

- - червоноядерний спинномозковий шлях – від клітин червоного ядра середнього мозку;

 

- - покришко-спинномозковий шлях – від ядер горбиків пластинки покриву середнього мозку; пов’язаний із слуховим і зоровим сприйняттям;

 

- - переддверно - спинномозковий шлях – від вестибулярних ядер ромбоподібної ямки; забезпечує підтримання рівноваги тіла.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 776 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)