АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ. І пара - нюхові нерви(пп

Прочитайте:
  1. Пар черепномозкових нервів.
  2. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  3. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  4. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  5. Складається з таламічної ділянки (таламус-зоровий горб, метаталамус – колінчасті тіла, епіталамус – епіфіз) і гіпоталамусу.

І пара - нюхові нерви (пп. оifactorii) - це сукупність тонких нюхових ниток, які яв­ляються відростками нервових нюхових клітин, що знаходяться у слизовій оболонці верхнього носового ходу, верхньої носової раковини та перегородки носа. Вони проходять через решітчасту пластинку решітчастої кістки, підходять до нюхової цибулини, де знаходяться тіла других нейронів нюхового шляху. Звідси нервові імпульси по нюховому шляху передаються у кору півкуль.

II пара - зоровий нерв (п. орticus) утворений відростками нервових клітин сітчастої оболонки ока, виходить з орбіти через зоровий канал і в ділянці турецького сідла утворює неповний перехрест (перехрещуються лише медіальні волокна), переходячи у зоровий шлях. Волокна останнього підходять до латеральних колінчастих тіл, верхніх горбиків середнього мозку і подушки зорових горбів, де знаходяться підкіркові центри зору. Звідси волокна прямують до кори півкуль, де закінчуються по "берегах" острогової борозни в потиличній частці. Тут знаходиться кірковий аналізатор зору.

III пара - окоруховий нерв (п. осиlomotorius), його рухове та парасим­патичне ядра розташовані на дні водопроводу мозку на рівні верхніх горбиків середнього мозку. Через верхню очноямкову щіли­ну нерв проходить в орбіту, де рухові волокна іннер­вують верхній, нижній та медіальний прямі м'язи ока, нижній косий м'яз ока та м'яз, що піднімає верх­ню повіку. Парасимпатичні волокна забезпечують ін­нервацію м'яза-звужувача зіниці та війкового м'яза.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 654 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)