АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Складається з таламічної ділянки (таламус-зоровий горб, метаталамус – колінчасті тіла, епіталамус – епіфіз) і гіпоталамусу.

Прочитайте:
  1. Будова таламічної області
  2. Гігієна хірургічних стаціонарів, прибирання, санітарно-епідемічний стан, гігієна тіла, одягу медперсоналу, гігієна білизни і одягу хворих.
  3. Гіпертермія (Висока температура тіла, Лихоманка).
  4. З яких компонентів складається процес запалення?
  5. Орган зору складається з очного яблука. зорового нерва і додаткових органів ока.
  6. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  7. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  8. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  9. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  10. Проміжний мозок:зоровий горб,підгорбова ділянка,фізіологічне значення,наслідки патології

Таламуспарний ядерний комплекс( масивний парний утвір овальної форми), займає основну масу проміжного мозку. Складає його дорсальну частину, розташований центрально між великими півкулями. Об’єм таламуса у дорослої людини складає 1,43% всієї півкулі. Є важливою підкірковою ланкою сенсорних та моторних систем мозку та ланку систем інтрацентральної регуляції. В таламусі нараховують приблизно 40 - 60 невеликих ядер, які організовані в єдиний структурно-функціональний комплекс, що складно взаємодіє із новою корою, базальними гангліями та утворами лімбічної системи. Механізми таламуса забезпечують перемикання сенсорної інформації, що йде до кори головного мозку і мають з нею двосторонні зв’язки.

 

За функціональними ознаками ядра таламуса поділяються на 1) релейні (перемикаючі) специфічні, 2) неспецифічні, 3) асоціативні. Перемикаючі – сенсорні та несенсорні.

Для всіх ядер таламуса характерні перемикальна, інтегративна та модулююча функції. Еферентні шляхи асоціативних ядер таламуса скеровуються прямо в асоціативні ділянки кори. Модулюючу функцію забезпечують неспецифічні ядра таламуса. Вони – ніби продовження ретикулярної формації стовбура. Проте вони більш диференційовані та більш функціонально організовані, ніж ядра ретикулярної формації стовбура.

Таламус здійснює наступні функції:

1. Сенсорні релейні ядра (вентральні задні, латеральні та медіальні) забезпечують перемикання всієї сенсорної інформації (аферентації), окрім нюхової, що прямує до вищих відділів мозку й забезпечення розпізнавання модальності подразнення (без біологічної оцінки). Серед них – пропріорецептивна, смакова, вісцеральна, тактильна, больова чутливість. Інформація надходить від рецепторів шкіри, ока, вуха, м’язевої системи.

2. Несенсорні релейні ядра (передні та вентральні), асоціативні ядра - опрацювання сенсорної та моторної інформації, після чого вона надходить у асоціативні ділянки кори. Вентральні задні приймають участь у регулюванні руху, моторна функція. У них переключається тактильна,, пропріорецептивна, смакова, вісцеральна, частково больова та температурна. Передні розглядаються як частина лімбічної системи(лімбічні ядра таламуса).

3. Несенсорні ядра перемикають імпульси (від різних відділів ЦНС на моторну кору) у зворотному напрямк у. Функцію моторного ядра виконує вентролатеральне ядро, яке забезпечує двобічне перемикання.

4. Неспецифічні – інтегруючі посередники між стовбуром мозку та мозочком, з одного боку, та з новою корою, лімбічною системою та базальними гангліями, з іншого, що об’єднує їх у єдиний функціональний комплекс, участь у міжцентральних взаємодіях. Відповідно, забезпечується регуляція рівня збудливості різних відділів мозку, в т.ч. кори великих півкуль(участь у зміні сну і неспання, організація уваги, робочого настрою організму).

Завдяки гальмівній системі самого таламусу та нисхідним впливам кори створюється своєрідний “вільний коридор” для проходження найбільш значимої у даний момент інформації.

Гіпоталамус – вентральна частина проміжного мозку. Вегетативний мозок. Приймає участь в регуляції функцій серцево-судинної системи, дихання травлення, ендокринної системи, регуляції сну, активної поведінки, емоційно-мотиваційних реакцій, терморегуляції, метаболізму і т.д. Гіпоталамічна ділянка – вищий підкірковий центр вегетативних, емоційних та соматичних проявів, складних реакцій адаптивної поведінки, а також основний центральнимй механізм підтримання гомеостазу внутрішнього середовища організму, симпатичного та парасимпатичного тонусу, ерготропних та тропотропних станів адаптивної поведніки (Баклаваджян, 1981). В гіпоталамусі виділяють до 48 пар ядерних утворів, які різними авторами поділяються на 3-5 груп. Функції гіпоталамуса важко співставити з з окремими ядрами. Найчастіше окреме ядро виконує декілька функцій, а окрема функція локалізується у декількох ядрах.. Має чотири основних частини: преоптичну, супраоптичну, горбкову та мамілярну. Ядра розрізняються за цитоархітектонічними ознаками (топографічно виділяють 5 груп.).

3 групи ядер гіпоталамуса: 1) передня (медіальне преоптичне, супрахіазматичне, супраоптичне, паравентрикулярне і переднє гіпоталамічне), 2) середня ( дорсомедіальне, вентромедіальне, аркуатне і латеральне гіпоталамічне), 3 ) задня (супрамамілярне, премамілярне, мамілярні ядра, заднє гіпоталамічне і перифорніатне ядро, субталамічне ядро Льюїса).

Виділяють три типи нейронів гіпоталамуса (Леонтович Т.А., 1972): нейросекреторні (нейрони супраоптичного, паравентрикулярного та аркуатного ядер) – виконують роль рецепторів стану внутрішнього середовища організму; ретикулярні – складають основний об`єм гіпоталамуса – клітини типу терморецепторів та осморецепторів; нейрони з короткими дендритами, що мають організовані зв”язки з передніми ядрами таламуса через мамілоталамічний шлях.

(Норадренаргічні системи гіпоталамуса забезпечують терморегуляцію, регулюють харчову поведінку, емоційні реакції, рухову активність, секрецію гормонів передньої долі гіпофізу, сон, активну поведінку, функції серцево-судинної системи. Дофамінергічні нейрони забезпечують регуляцію нейроендокринних функцій та терморегуляції. Серотонінергічні волокна пов’язані з терморегуляцією, секрецією гонадотропіну, АКТГ, регуляцією функцій сну та активної поведінки. Холіенергічні механізми приймають участь у формуванні емоційно-поведінкових реакцій агресії, люті, в терморегуляції, регуляції питної реакції.)

В важають, що «центр голоду» локалізований в латеральному гіпоталамусі, а «центр насичення» - у вентромедіальному. Двохстороннє зруйнування вентромедіального гіпоталамуса викликає гіперфагію, полідипсію, ожиріння; латерального – афагію, адипсію, загибель від виснаження.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 936 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)