АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РОЛЬ ПЕРЕДНЬОГО МОЗКУ У РЕГУЛЯЦІЇ РУХОВИХ ФУНКЦІЙ

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

(Базальні ганглії та кора великого мозку)

Базальні ядр а центрально розташовані в білій речовині великих півкуль. Це хвостате ядро (nucleus), лушпина (шкаралупа, putamen) і бліда куля (globulus pallidus) – (стріатум – хвостате ядро + лушпина та бліда куля)– стріопалідарна система, деякі автори відносять до базальних ядер огорожу. Функціонально до цих структур відносять чорну субстанцію середнього мозку.

Вважається, що базальні ганглії, як і мозочок, використовуються як система, у якій уточнюється програма виконання складних рухів.

Вважається, що інформація від асоціативних ділянок кори, від ділянок, де зароджується замисел руху, потрапляє одночасно до мозочка та паралельно до базальних гангліїв, а від них через таламус – до рухової кори, де уточнена програма використовується для управління – інформація спрямовується через пірамідний та екстрапірамідний шлях до а-мотонейронів спинного мозку. При порушенні цього складного шляху відбуваються зміни у руховій активності людини.

Найскладніше питання – взаємозв’язки між окремими структурами базальних гангліїв. Вважається, що інформація від асоціативної кори потрапляє до смугастого тіла(хвостате ядро + лушпина). Від смугастого тіла вона йде по двох каналах – 1) до чорної речовини, від якої інформація повертається до смугастого тіла (дофамінергічний шлях) і одночасно від чорної речовини спрямовується у таламус. 2) інформація потрапляє до блідої кулі, а від неї – до таламусу. Вся інформація від таламусу (яка прийшла від блідої кулі та чорної речовини) надалі потрапляє до рухової кори. Від чорної речовини також йдуть нисхідні шляхи до гама-мотонейронів спинного мозку і до клітин Реншоу, завдяки чому чорною субстанцією контролюється функція а-мотонейронів спинного мозку. Вважають, що бліда куля також має вихід до структур стовбуру мозку, зокрема – до РФ, а віднеї – до ретикулоспінального шляху. Однак ці шляхи не є головними.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 530 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)