АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Таким чином, шлях “асоціативна кора – смугасте тіло – бліда куля (і паралельно – чорна субстранція) – таламус – рухова кора” відіграє важливу роль у діяльності мозку.

Прочитайте:
  1. B) Синтез секрета, разбавляющего сперму при эякуляции, участвует в предопределении дифференцировки гипоталамуса по мужскому типу,
  2. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  3. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  4. I. Аналоги гормонов гипоталамуса
  5. Анатомическое строение гипоталамуса
  6. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  7. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  8. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  9. Біла речовина півкуль головного мозку.
  10. Будова гіпоталамуса.

Це чітко виявляється при патології базальних гангліїв – ураження смугастого тіла (лушпини та хвостатого ядра) супроводжується появою гіпотонії та гіперкінезів (атетозу, хореї, спастичної кривошиї, торсійної дистонії, явищ балізму). Вважають, смугасте тіло перестає виявляти гальмівний вплив на бліду кулю та чорну субстанцію, що і спричиняє мимовільні рухи. Ефективне лікування гіперкінезів досягається у окремих випадках руйнуванням блідої кулі або шляхів, що йдуть від нього до таламусу або від таламуса до кори.

При порушенні функції блідої кулі та чорної субстанції спостерігається гіпокінезія(акінезія), м’язева гіпертонія (ригідність), тремор спокою (зникає при русі).У хворих маскоподібне лице, їх рухи сковані. Руйнування блідої кулі супроводжується зниженням рухової активності – виникає адинамія (бідність рухових реакцій) та їх маловиразність (олігокінезія), їх сповільнення (брадикінезія), а також руйнування сприяє розвитку сонливості, “емоційної тупості”, що утруднює здійснення існуючих умовних рефлексів і погіршує вироблення нових (погіршує короткочасну пам’ять). Паркінсонізм (синдром утруднення початку рухового акту – топтання на місці).

Структури стріопалідарної системи приймають активну участь в механізмах відбору, порівняння та інтеграції сенсорної інформації на стадії аферентного синтезу

Функціональні зв’язки базальних ядер. У базальних ядер немає входу від спинного мозку, але є прямий вхід від кори великих півкуль. Основний вплив базальних ядер спрямовано посередництвом таламуса на рухові ділянки кори великого мозку. Крім цього, вони приймають участь у виконанні емоційних та пізнавальних (когнітивних) функцій.

Збуджувальні шляхи йдуть, в основному, до стріатуму: від всіх ділянок кори великого мозку (прямо і через таламус), від неспецифічних ядер таламуса, від чорної речовини (середній мозок). Сам стріатум виявляє в основному гальмівний і, частково, збуджувальний вплив на бліду кулю. Від блідої кулі йде найважливіший шлях у рухові вентральні ядра таламуса, від них збуджувальний шлях йде у рухову кору великого мозку. Частина волокон стріатуму спрямована у мозочок і до центрів стовбуру мозку (РФ, червоне ядро, і далі – до спинного мозку). Гальмівні шляхи від стріатуму йдуть до чорної речовини і після переключення – до ядер таламуса.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 398 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)