АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В РЕГУЛЯЦІЇ ФУНКЦІЙ ОРГАНІВ І СИСТЕМ

Прочитайте:
  1. A. Перекрити систему, покликати лікаря
  2. E Аномалії розвитку нервової системи
  3. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  4. II. Средства, влияющие на ренин-ангиотензиновую систему
  5. III. Препараты, действующие на Рении-ангиотензнвную систему.
  6. IV. Патология нейроэндокринной системы.
  7. IV. Система изложения
  8. IV. Средства, понижающие активность глутаматергической системы
  9. IX. Дыхательная система
  10. IX. Система HLA

Вегетативна нервова система має на органи 3 види впливу:

 

1) 1) Функціональний вплив – викликає функцію органу або гальмує її, що можна довести шляхом подразнення вегетативних нервів (наприклад: при подразненні парасимпатичного нерва – барабанної струни, виникає секреція слини; подразнення блукаючого нерва – секрецію підшлункового соку).

2) 2) Трофічний вплив – полягає в регуляції обміну речовин в органах. Цим шляхом змінюється їх функціональний стан і визначається рівень життєдіяльності. Трофічний вплив вперше був відкритий І.П.Павловим на прикладі серця. Серце скорочується автоматично під впливом імпульсів, які виникають в ньому самому. Подразнення симпатичних нервів збільшує частоту і силу серцевих скорочень, підвищує його збудливість. Подразнення парасимпатичного нерва послаблює ці функції. Трофічний вплив симпатичної нервової системи змінює обмін речовин в організмі і пристосовує діяльність органу до потреб цілого організму. Л.А.Орбелі назвав такий вплив “адаптаційно-трофічним впливом”.

3) 3) Судинно - руховий вплив – якщо при подразненні рухового нерва довести скелетний м’яз до втоми, а потім приєднати подразнення симпатичного нерва, то працездатність м’язу відновлюється. Симпатичні нерви підвищують обмін речовин і знижують втому м’язів.Узгодженість моторних функцій організму і вегетативних (обмін речовин, кровообіг, дихання, травлення і т.д.) здійснюється лімбічною системою і лобними частками кори великих півкуль.

 

У більшості органів, що іннервуються вегетативною нервовою системою, подразнення симпатичних і парасимпатичних волокон викликає протилежний ефект.

При подразненні симпатичних нервів поліпшується кровообіг, звужуються

кровоносні судини (крім судин серця, мозку і скелетних м'язів, що працюють), зростає рівень артеріального тиску, розширюються бронхи, збільшується частота і глибина дихання, зростає легенева вентиляція, покращується постачання систем організму поживними речовинами.

Симпатична частина підвищуєобмін речовин, енергії та рівень глюкози в крові.

Симпатичні нерви гальмують секрецію, моторику і всмоктування в шлунково-кишковому тракті і викликають розширення зіниці ока.

Діяльність симпатичної частини збільшує резервні можливості кожної з функціональних систем.

При подразненні парасимпатичних нервів зменшується сила і частота серцевих скорочень, розширюються судини, падає артеріальний тиск; дихання стає нечастим і поверхневим, звужуються бронхи, зменшується легенева вентиля­ція; звужуються зіниці.

З боку шлунково-кишкового тракту збільшуєтьсясекреція, моторика і всмоктування в ньому, розслаблюються сфінктери і скорочується мускулатура травного каналу.

Парасимпатична частина зменшуєобмін речовин і енергії, знижує рівень глюкози в крові.

Незважаючи на протилежні ефекти симпатичної і парасимпатичної частин вегетативної нервової системи, вони являють собою єдине ціле. В регуляції функцій цілісного організму важливою є діяльність як однієї, так і другої частини. Тільки узгоджена діяльність обох частин вегетативної нервової системи зумовлює нормальне функціонування організму.


 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)